Barroso: Nastavljamo podržavati Srbiju ka EU

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je danas u Beogradu da će Evropska unija nastaviti snažno podržavati evropski put Srbije kako bi što prije postala punopravna članica EU-a.

Barroso je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbije s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Srbija ostvarila krupan napredak na putu evropskih integracija i da EU s njom gradi sve snažnije partnerstvo.

“Na sastanku smo govorili o reformama koje Srbija preduzima i koje treba preduzeti”, rekao je i dodao da pregovori o pristupanju teku veoma dobro.

S druge strane, Vučić je zahvalio predsjedniku Evropske komisije za pomoć i podršku koju je EU dao Srbiji povodom katastrofalnih poplava i ponovio da je punopravno članstvo Srbije u EU-u prioritetni zadatak Vlade Srbije.

Premijer Srbije je rekao: „Mi smo svesni i znamo da je bezbroj obaveza pred nama, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca, ali će ih doneti za tri godine i moramo da te reforme preduzmemo i obavimo ako hoćemo da budemo evropsko društvo“.

‘Menjati radne navike’

Pokazao je novinarima papir na kojem je zelenom bojom podvučeno ono što je dobro urađeno, žutom ono što nije loše, a crvenom bojom ono što je urađeno katastrofalno.

“Ovo govori o tome koliko ćemo u narednom periodu raditi ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić koji je naveo da je Barrosa zamolio samo za potpunu objektivnost kada se ocjenjuje stanje u Srbiji.

Vučić je naveo i da je uprkos političkim teškoćama, činjenica da „čekamo da nam nešto padne sa neba, na tome da moramo da menjamo radne navike, uveren da imamo veliku šansu da taj veliki posao završimo u 2018. godini, a da je nakon toga sve na EU-u“.

Barroso je podsjetio da je za sada otvoren skrining za 18 od ukupno 35 poglavlja i pozdravio napore koje Vlada Srbije ulaže na učvršćivanju vladavine prava, u borbi protiv korupcije i kriminala, poštovanju ljudskih prava kao i reformi državne uprave.

“Jedna od lekcija koje smo naučili iz iskustva drugih zemalja je da proces pristupanja mora biti transparentan. Članstvo u EU-u nije napor i želja malobrojnih. U tome trebaju učestvovati sve relevantne institucije, skupština, brojna regulatorna tijela i organizacije građanskog društva”, rekao je Barroso.

Posjeta Obrenovcu

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da su obje strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazume.

“Za nas je rješavanje ovih pitanja prioritet, cijela Evropska unija smatra da obje strane trebaju pokazati odgovornost i spremnost da se primijene postignuti sporazumi”, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Dodao je da će danas posjetiti i Obrenovac koji je najteže pogođen nedavnim poplavama, da će razgovarati s građanima i prenijeti im da će EU nastaviti podržavati Srbiju.

Barroso je rekao da EU Srbiju smatra pouzdanim partnerom te stubom stabilnosti i saradnje na jugozapadnom Balkanu.

Predsjednika Evropske komisije na aerodromu “Nikola Tesla” dočeko je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

“Namjeravam, osim Srbije, posjetiti i ostale zemlje u regiji koje su ostvarile napredak na evropskom putu”, rekao je ranije Barroso i dodao da će poslije Beograda posjetiti Tiranu.

Izvor: Agencije