Najveća optužnica za trgovinu ljudima u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv 13 osoba koje terete za organizirani kriminal i trgovinu ljudima u vezi s eksploatacijom građevinskih radnika u Azerbejdžanu.

Riječ je o radnicima državljanima Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Njihovim odvođenjem u Azerbejdžan optuženi su, kako navodi Tužilaštvo, nezakonito stekli imovinsku korist od blizu tri milijuna eura.

Prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, 630 građevinskih radnika, državljana BiH, Makedonije i Srbije prevarom je odvedeno na rad u Azerbejdžan od 2007. do 2009. godine.

Držani u ropstvu

Umjesto pristojnih plaća i sigurne egzistencije tamo ih je, navodi se u optužnici, dočekalo mnogo teškog posla i nehumani uvjeti.

“Kada su došli oduzete su im putne isprave. Nisu im plaćane naknade. Držani su u nečovječnim uvjetima. Bilo im je čak ograničeno kretanje. Nisu mogli odbiti taj posao i vratiti se nazad u svoje zemlje iz kojih su došli. Držani su bukvalno u ropstvu 21. stoljeća i teško su izrabljivani”, pojasnio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Prema raspoloživim dokazima, organizatori, vlasnici sumnjivih firmi, na taj način su nezakonito stekli imovinsku korist od blizu tri milijuna eura, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Novac su čuvali na nekoliko računa u različitim bankama i državama. Tužilaštvo će tražiti njegovo oduzimanje.

Međunarodna saradnja

Riječ je o najvećoj optužnici za trgovinu ljudima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Za istragu je bila ključna međunarodna suradnja.

“Većina žrtava je sa područja BiH. Dio je iz Srbije. Oko 120 žrtava je iz Makedonije. I mi smo tražili i dobili putem međunarodne pravne pomoći od pravosuđa Makedonije iskaze tih žrtava, u kojima su opisali te stravične uvjete kojima su bili izloženi”, kaže Grubešić.

Organiziranom odvođenju radnika pogodovali su težak položaj i ugrožena egzistencija u vlastitim domovinama.

No, Azerbejdžan nije jedini slučaj. Javnost je upamtila priču s kraja prošle godine, kada je na olimpijskim gradilištima u Sočiju otkriveno više od stotinu radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon rada u izuzetno teškim uvjetima, bez isplaćenih zarada, vraćeni su kućama.

Izvor: Al Jazeera