Birokratija koči isporuku vakcina u BiH

Četrdeset tisuća cjepiva protiv dječje paralize stoji u zračnoj luci Sarajevo. Prva pošiljka UNICEF-ove donacije stigla je prije tjedan dana, a u četvrtak još jedna.

No, zbog proceduralnih problema humanitarna pošiljka ne može doći do Ministarstva zdravstva, koje je tražilo pomoć.

Cjepiva protiv dječje paralize spremljena su u hladnjači na Sarajevskom aerodromu.

Naručena preko UNICEF-a, 20 tisuća ih se nalazi u dvije kutije. Čekaju već tjedan dana na isporuku. U četvrtak ujutro su došla još dva paketa i čekaju zbog birokratskih problema. 

Ranije bez problema

U UNICEF-u kažu da su imali istu dokumentaciju kao i za prijašnjih slanja donacija i da nije bilo problema.

“Reagirali smo na hitnu situaciju, jer su entitetska ministarstva zdravlja zatražila da im pomognemo nabaviti cjepiva protiv dječje paralize. Ova zemlja je bila izložena velikom riziku od dječje paralize čak i prije poplava. Mi smo se složili da kupimo 20 tisuća doza za svako ministarstvo. I kao što kaže na dokumentima, kao što to radimo već 20 godina, na njima stoji da su za ta ministarstva”, kaže Florence Bauer iz UNICEF-a BiH.

Na birokratskom problemu radilo se tjedan dana, a tek u srijedu pristupilo mu se ozbiljnije.

“Vijeće ministara BiH zadužilo je Upravu za indirektno oporezivanje da, u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva i drugim nadležnim institucijama, hitno, a najkasnije do 27.6. 2014. godine, riješi problem donacije UNHCR-a u skladu sa zakonskim odredbama, te da o tom informiše Vijeće ministara”, priopćila je Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

“Iz Uprave za indirektno oporezivanje rečeno nam je da krajnji primatelj cjepiva može biti ili humanitarna organizacija u Bosni i Hercegovini ili organ javne uprave, pa stoga i dalje ostaje nejasno zašto se cjepiva danima nalaze u cargo centru zračne luke Sarajevo”, izvještava reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Uloga Ministarstva vanjskih poslova

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da samo poštuju zakon.

“To podrazumijeva da nadležno Ministarstvo vanjskih poslova mora izdati određenu potvrdu za uvoz takve pošiljke u smislu da se pozove na određeni ugovor koji Bosna i Hercegovina ima potpisan sa tom humanitarnom organizacijom. Ne znam iz kog razloga Ministarstvo vanjskih poslova nije izdalo tu potvrdu”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Skladištenje cjepiva, koja već osmi dan stoje u hladnjači, u konačnici će platiti ili donator ili porezni obveznici.

Zato je svima u interesu naći rješenje kako da cjepivima u Bosnu i Hercegovinu ulaz postane dozvoljen.

Izvor: Al Jazeera