U Krupnju razočarani jer im ne šalju pomoć

Opštini Krupanj, na zapadu Srbije, još nedostaje pomoći, prijete i klizišta, a nadležni pozivaju na strpljenje.

U opštini koja ima najmanje 18.000 stanovnika i u kojoj i 40 dana od poplava liječe svoje rane koje su vidljive na svakom koraku, stradalo je čak 500 kuća, a među njima i dom Tomislava Markovića.

„Niko nikakvu pomoć nije došao da mi pruži. Ni volonteri ni ovi momci koji su išli da suše i nosili mašine za sušenje. Pitam ih: ‘Kad ćete kod mene?’, a oni kažu jednostavno: ‘Niste na spisku.’ Jedina pomoć koju sam dobio od države to je ovo – ova kesa sa konzervama“, žali se Marković.

Kaže da se iz neobjašnjivih razloga nije našao na spisku najugroženijih i teško sakriva svoju ogorčenost.

Klizišta prijete

I nije jedini koji se tako osjeća u poplavama i klizištima devastiranom mjestu.

„Samo da dođe neko da nam kaže: ‘Ostajete ovde. Ne ostajete ovde. Jednostavno, uradićemo vam reku. Nećemo. Hoćemo.’ Jednostavno, da li je ovo naselje više bezbedno za život? Šta je ovo? Stoje ove kuće, vidite i sami. Ne znam. I tako, prolaze dani, i dani, i ništa. Eto, koliko je prošlo, mesec i nešto dana, očistili su nam malo puta, a ono gore blato stoji. Ništa se ne radi, niko ne dolazi, nema mašina. Vidite da nema ni jedne mašine“, ukazuje Snežana Antonić.

Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić javlja da, osim rijeke Zmajevac, dodatnu prijetnju Krupnju čine klizišta. „Samo u Krupnju ima ih gotovo 300 i svakog trenutka mogu ponovo da budu pokrenuta“, javlja Ćurčić.

Obećanja lokalne vlasti

Prvi čovjek opštine Krupanj Rade Grujić apeluje na strpljenje jer je uvjeren da će obnova kuća početi onog trenutka kada bude usvojen zakon o obnovi zemlje, koji će važiti za teritoriju cijele Srbije.

Grujić kaže kako treba sačekati i da stručni timovi Vlade na terenu završe sa procjenom štete.

„Naš građevinski inspektor je izdao rešenje da te kuće nisu za stanovanje i kažem da se ocene tih stručnih timova Vlade i našeg inspektora i naših timova – poklapaju. Siguran sam da će Vlada učiniti sve da pomogne i nama i tim unesrećenim ljudima. Videćemo šta će zakon o obnovi doneti, ali neki razgovor je bio da do 10. oktobra svi moraju imati kuće nad glavom“, obećava Grujić.

Onima koji su ostali bez krova nad glavom oktobar se čini isuviše daleko, posebno sada kada su iskusili moć rijeke Zmajevac koja bi, s prvom jačom kišom, pa i ljetnim pljuskom, ponovno mogla nabujati.

Izvor: Al Jazeera