Regionalni projekat za smještaj izbjeglica

U Hrvatskoj se počeo provoditi Regionalni program stambenog zbrinjavanja. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u sklopu kojeg će se biti zbrinuto 27 hiljada porodica, bivših nosilaca stambenih prava, prognanika i izbjeglica.

Stambena zgrada u Korenici za prvih 29 porodica bit će gotova za godinu dana.  

Milorad Derikrava rijetko prolazi Brinjskom ulicom u Korenici, gradiću u Lici. Tu je do rata imao stan.

“Tu je bio moj stan, tu su bile spavaće sobe. Jednom sam prošao autom, s druge strane, kad sam vidio zavjese, onda su mi suze potekle. Kad sam vidio naše zavjese, na prozorima. Teško je bilo”, kazuje Milorad.

Za stan je imao stanarsko pravo – i izgubio ga, kad je u akciji Oluja napustio Hrvatsku. Vratio se prije osam godina, nema smještaj i živi kod porodice.

Ali, Milorad će uskoro dobiti stan. Jedva je dočekao početak radova na izgradnji nove stambene zgrade u Korenici.

“Kao da sam se ponovo rodio. Jedva sam čekao, samo sam molio boga da se zakopa prva lopata”, kazuje on.

Prva je zakopana u Korenici, a slijede slični projekti u Kninu i Glini.

Radovi počinju i u BiH

“Ovo je tek početak. Regionalnim programom bit će zbrinuto ukupno 27 tisuća obitelji. od toga Hrvatskoj oko tri i pol tisuće. Korisnici se biraju zajednički, suradnjom i razmjenom podataka između Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore,” javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Veliki dio korisnika je još u Srbiji, barem što se Republike Hrvatske tiče. Veliki dio korisnika koji su se prijavili za stambeno zbrinjavanje u BiH se nalazi ovdje u RH. Dakle, mi moramo utvrditi njihovo trenutno stanje i imovinski status. Da li ovdje imaju kuću ili nemaju”, kaže Mario Pavlović iz UNHCR-a. 

Radovi uskoro počinju i u Bosni i Hercegovini. Na jesen će tamo početi gradnja 980 stambenih jedinica.

“Dakle, BiH uči iskustveno od svih partnera u regionu. Radimo skupa, radimo s međunarodnom donatorskom zajednicom, s UNHCR-om i ide to dosta dobro”, kaže Mario Nenadić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Program je vrijedan 584 miliona eura, a finansira se uz pomoć regionalnog fonda i međunarodnih donacija. Najveći donator je Evropska komisija.

“Četiri zemlje odlučile su sarađivati, kako bi riješile zajedničke probleme. Podržavamo takvu saradnju i mislim da sada možemo vidjeti kako je moguće postići velike rezultate, ako susjedi sarađuju, umjesto da su u sukobu”, rekao je Gerhard Schumann Hitzler, direktor Odjela za regionalnu saradnju EK-a.

Ovo će značiti kraj seljenja po tuđim kućama i trajno stambeno rješenje. Za mnoge – nakon dugih 20 godina.

Izvor: Al Jazeera