Predao se napadač na Slavu Kukića

Kukić smatra kako je napad politički motiviran (Anadolija)

Osoba koja je napala sveučilišnog profesora Slavu Kukića predala se policiji, potvrdio je načelnik Policijske uprave Mostar Dražen Miletić, ali je napomenuo kako ne može govoriti o imenu jer je slučaj još u kriminalističkoj obradi.

Napadač je s područja Mostara, doznaje se u policiji, i vjerojatno je rođak osobe čije je vozilo jučer pronađeno i koje se povezivalo s cijelim slučajem.

„Slučaj je riješen u roku od 24 sata. Policija je uzela s lica mjesta mnogo stvari, od mobitela do ključeva vozila, tako da napadač nije imao što drugo uraditi, već da se preda“, zaključio je Miletić.

Doktor socioloških znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru, Slavo Kukić napadnut je na svom radnom mjestu bejzbol palicom, a napadač mu je nanio teže tjelesne ozljede.

Kukić: To je čisti fašizam

Sâm Kukić smatra kako je napad, u kojem je zadobio tri udarca po glavi te dva po leđima, bio politički motiviran, a kao razlog navodi dugogodišnje javno kritiziranje političke scene u BiH.

“Nadam se da će biti pronađen naredbodavac jer sam uvjeren da me napao plaćenik, neko ko je možda za ovaj napad dobio 100 KM. Ovo je čisti fašizam u Mostaru”, ocijenio je Kukić.

Napad su osudile brojne međunarodne organizacije.

Pretpostavlja da je napadnut zbog medijskih izjava nakon dočeka osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači, kojem su nazočili i čelnici Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Čest gost i na Al Jazeeri

Kukić je u nedjelju i za Al Jazeeru komentirao dolazak vođa HDZ-a BiH u Busovaču na doček Dariju Kordiću, koji je izašao iz zatvora nakon odslužene dvije trećine 25-godišnje zatvorske kazne za masakr nad 116 Bošnjaka u selu Ahmići u srednjoj Bosni.

”Prisustvo na dočeku Darija Kordića znači negiranje zločina u Ahmićima jer da nije tako, moralo bi, bar što se normalnog čovjeka tiče, biti potpuno suprotno”, rekao je Kukić.

”Činjenica da prisustvujete činu zbog kojeg je BiH doživljavala kalvariju, a čin jeste ratni zločin koji je počinjen u Ahmićima, svakako da se upravo želi postići dokaz tezi kako je BiH nemoguća kao država i kao društvo”, rekao je Kukić za Al Jazeeru.

Slavo Kukić često komentira aktualna politička pitanja, a kolumnista je u nekoliko bh. medija.

Izvor: Al Jazeera i agencije