Hag: Garancije Srbije za puštanje Šešelja

Ukoliko bude privremeno pušten, Šešelj će biti u kućnom pritvoru (EPA)

Sudsko vijeće Tribunala za bivšu Jugoslaviju u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo je Holandiju, kao zemlju domaćina suda i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Kako saopštava Haški tribunal, vijeće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mjesta gdje će boraviti privremeno na slobodi i da to isto obezbijedi prilikom njegovog povratka u Holandiju, prenosi Tanjug.

Vlada Srbije mora potvrditi i da će, da na zahtjev vijeća ili strana u postupku, olakšati sve vidove saradnje i komunikacije između strana i osigurati njihovu poverljivost.

Kućni pritvor

Treba da garantuje kako će osigurati  da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će vlasti prijaviti Tribunalu, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.

Vlada Srbije treba da se izjasni i o tome da li može da osigura da Šešelj odmah bude uhapšen u slučaju da prekrši ove uslove, da mu uzme pasoš i ne dopusti mu bilo kakvo kretanje ili putovanje sa lokacije gdje će boraviti.

Vlada takođe treba da potvrdi da li može da osigura Šešeljevu ličnu sigurnost tokom boravka na privremenoj slobodi, kao i da odmah obavijesti Tribunal o bilo kakvoj prijetnji i da pruži detaljan izveštaj o tome.

Od vlasti Srbije se traži i da osiguraju da Šešelj ne dođe u kontakt sa žrtvama i svjedocima i da ne utiče na njih na bilo koji način, te da obavijesteTribunal u slučaju da Šešelj prekrši uslove svog privremenog puštanja na slobodu.

Vlada Srbije treba da dostavlja izvještaj Tribunalu svakih 14 dana.

Vlade Srbije i Holandije imaju sedam dana, od prijema zahteva, da se izjasne o tome.

Sudsko vijeće je 13. juna uputilo nalog da se strane u postupku izjasne o mogućnosti da Šešelj bude privremeno pušten na slobodu.

Šešelj je obavijestio Pretresno vijeće da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, ne prihvata nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije, dok Tužilaštvo nije eksplicitno saopštilo da li je za ili protiv privremenog puštanju na slobodu optuženog.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Scheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Novi sudija

Završne riječi održane su u martu 2012, a izricanje presude bilo je zakazano za 30. oktobar 2013.

Šešelj je, međutim, u julu 2013. zatražio izuzeće sudije Frederika Harhoffa zbog sumnje u njegovu pristrasnost.

Sud je prihvatio Šešeljev zahtjev i umesto Harhoffa je imenovan sudija  Mandiaye Niang.

Optuženi je početkom godine zatražio da bude oslobođen ili da suđenje počne ispočetka jer, kako je naveo, nije pravično da postupak bude nastavljen uz sudiju koji nije pratio postupak od početka.

Odvojeno od optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15, 18 i 24 mjeseci zatvora. 

Izvor: Agencije