Crna Gora otvarila još tri poglavlja s EU-om

Delegaciju Crne Gore predstavljao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić (EPA)

Crna Gora je u utorak, na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji u Luksemburgu, otvorila tri nova pregovaračka poglavlja, saopćio je evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

Otvarena su pregovaračka poglavlja 4 – sloboda kretanja kapitala, 31 – vanjska, sigurnosna i odbrambena politika i poglavlje 32 – finansijski nadzor, javljaju agencije.

Delegaciju Crne Gore na konferenciji u Luksemburgu predstavljali su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji Aleksandar Andrija Pejović te šef Misije Crne Gore pri EU-u Ivan Leković, saopeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Otvoreno 12 poglavlja

“Lukšić će učestvovati na petom sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, na kojem će biti razmatrani odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, strategija pristupanja Crne Gore u EU, posebno u svjetlu izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. godinu. Pored ovih tema, na sastanku će biti riječi i o razvoju događaja na Zapadnom Balkanu i drugim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa”, navodi se u saopćenju.

Crna Gora je ukupno otvorila 12 poglavlja.

Prije današnja tri, otvoreno je devet poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena poglavlja 25 – nauka i istraživanje i 26 – obrazovanje i kultura.

Otvorena su još poglavlja 5 – javne nabavke, 6 – privredno pravo, 20 – poduzetništvo i industrijska politika, 23 – pravosuđe i osnovna prava, 24 – pravda, sloboda i sigurnost, 7 – pravo intelektualnog vlasništva i poglavlje 10 – informatičko društvo i mediji.

Izvor: Agencije