CG: Stanovi za političare jeftiniji 80 posto

Državni uposlenici i dužnosnici koji ne posjeduju stan mogu ga kupiti i do 80 posto niže od tržišne cijene, odluka je to koju je prošloga tjedna donijela crnogorska vlada. Istodobno, komercijalni uvjeti za građane daleko su nepovoljniji.

Dok ekonomisti brinu koliko će državu sve koštati, dio oporbe smatra da je Vlada građane dovela u neravnopravan položaj.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Branku Gardašević koja je, zajedno sa suprugom, već godinama u podstanarskom statusu. Iako su oboje zaposleni, s plaćama i bankarskim kamatama, kupovina stana im je, kažu, nemoguća misija.

„Znam ljude kojima su krediti za npr. dvosobne stanove, što je realno za našu porodicu gdje nas je troje da imamo dvosoban stan i ne budemo svi u jednoj sobi, oko 500 eura su mjesečne rate. Moja plata je, otprilike, tu negdje“, kaže Branka.

Građani podređeni

Prosječna cijena četvornog metra u Podgorici je 1.150 eura, a kamate na kredit između sedam i osam posto. Za stan od 50.000 eura mjesečna rata je 327 eura.

Ovakva kalkulacija međutim, ne važi za sve građane, jer je crnogorska Vlada donijela odluku da državni usposlenici i dužnosnici stanove mogu kupiti po znatno povoljnijim uvjetima.

Otplatom kredita na 20 godina, uz smanjenje od posto po godini radnog staža zaposlenog i tri posto za starost zgrade, što u konačnici cijenu stana može smanjiti i do 80 posto. Vlada će odrediti kamatu i formirati povjerenstvo koja odlučuje o svemu.

Za parlamentarca iz redova opozicije Gorana Danilovića, člana Demokratskog fronta, odluka Vlade je neodrživa, jer smatra da država nije u poziciji nejednako tretirati građane i, kako kaže, „poklanjati stanove“.

„Ima nas poslanika koji smo ušli u rizik, kao i svaki drugi građanin, da riješimo svoje stambeno pitanje bez ikakvih povlastica i sada se postavlja pitanje da li smo bili naivni, glupi, primitivni kada smo to uradili. Da li to znači da će neko u odnosu na nas naivne moći za tri do pet godina da dobije stan iste kvadrature u Podgorici“, pita Danilović.

Ekonomisti upozoravaju, Vlada ne odustaje

No, Skupština Crne Gore ne može utjecati na odluku Vlade.

„Koliko će tačno kredita i stanova biti opredijeljeno za državne službenike i funkcionere i koliko će sve to koštati državu znaće se tek za nekoliko mjeseci“, javlja Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Ekonomisti smatraju da je ova odluka, s financijskog stajališta, nedopustiva posebno kada su u pitanju dužnosnici čije su plaće veće od prosječne plaće u državi.

„Ako tome dodate činjenicu da su mnogi upetljani u korupcionaške afere i imaju vile od po milion eura, tako nešto je nedopustivo“, smatra ekonomist Milenko Popović.

Uprkos svemu, u odluci Vlade navodi se kako to neće iziskivati dodatne stavke u proračunu, te da će se u iduća tri mjeseca formirati povjerenstva za dodjelu stanova.

Izvor: Al Jazeera