Titov bunker nacionalni spomenik u BiH

Objekat je građen punih 26 godina, od 1953. do 1979, a mogao je primiti 350 ljudi (AP)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je novih šest dobara nacionalnim spomenicima, među kojima je i vojni objekat Armijska ratna komanda u Konjicu, poznat kao Titov bunker, prenose agencije.

Predsjednica Komisije Ljiljana Ševo istakla je na konferenciji za medije da objekat Armijske ratne komande u Konjicu, sa pokretnim naslijeđem, predstavlja jedinstven i izuzetno dobro očuvan primjer vojne arhitekture iz perioda bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Umijeće graditelja

Kompleks je izgrađen duboko u unutrašnjosti planine Zlatar i svjedoči o izuzetnoj vještini i umijeću njegovih graditelja. Objekat je građen punih 26 godina, od 1953. do 1979. godine, a mogao je primiti 350 ljudi.

U funkciji nije od 1992. godine, podsjetila je Ševo.

Osim Titovog bunkera u Konjicu, na popisu su i memorijalni kompleks Crna kuća – spomenik žrtvama fašističkog terora u Kruščici u općini Vitez, Historijsko područje Zaplanik u Ravnom, Ćumurijina kula sa dvorima u Kutima, Rt kula, općina Čapljina, i nekadašnja upravna zgrada Trgovačko-transportnog akcionarskog društva u Sarajevu.

Izvor: Agencije