Određen pritvor Čauševiću i drugima

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i drugim optuženima lišenim slobode tokom  “akcije Pandora”, javila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Čauševiću je određen pritvor zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke, zatim Zdravku Cvjetinoviću zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Pritvor je određen i Anesu Sadikoviću, Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Enisi Imširović i Jusufu Ćosoviću.

Sud je odlučio da se svrha osiguranja može postići samo mjerom pritvora, te da nijedna blaža mjera ne bi bila svrsishodna, navedeno je iz Suda BiH.

‘Budžet oštećen za milijardu eura godišnje’

Tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka izjavili su da su uhapšene osobe osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, stvaranjem monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru i protivzakonito posredovanje u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosni i Hercegovini.

Čampara je dodao da će Tužilaštvo dokazati da je zbog krivičnih djela ove grupe budžet Bosne i Hercegovine uskraćivan godišnje za više od dvije milijarde konvertibilnih maraka (milijardu eura).

“Nanijeli su više štete nego katastrofalne poplave koje su pogodile zemlju”, rekao je Čampara, prenosi Fena.

Prvooptuženi u tom predmetu je Kemal Čaušević za kojeg je tužilac Oleg Čavka izjavio na ročištu da je bio produžena ruka Ramiza Delalića Ćele, što je Čaušević negirao.

Više desetaka privedenih

U dosadašnjem dijelu ročišta tužioci su, uz Čauševićevo ime, najčešće spominjali drugooptuženog Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika za sektor carina u UIO-u.

Branioci Kemala Čauševića, Zdravka Cvjetinovića i ostalih osumnjičenika koji su do sada dali iskaze na ovom ročištu negirajli su sumnje Tužilaštva i zatražili da njihovi branjenici ne budu pritvoreni.

U okviru ove, najveće istrage finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, Tužilaštvo BiH će istražiti i dešavanja između UIO BiH i velikih poreznih dužnika za PDV, kao što su entitetske direkcije za robne rezerve i druga preduzeća i ustanove, ranije je navedeno u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U okviru provedene akcije, lišene su slobode ili stavljene pod nadzor ukupno 54 osobe, te izvršeni pretresi velikog broja objekata.

Izvor: Al Jazeera i agencije