Vučić i Mijatović o slobodi medija u Srbiji

Premijer Vučić smatra da je predstavnica OSCE-a Dunja Mijatović 'obmanuta i prevarena' navodima o cenzuri (EPA)

Predstavnica OSCE za slobodu medija Dunja Mijatović priopćila je kako je danas razgovarala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i “od njega dobila uvjeravanja da će se on lično i Vlada Srbije baviti tim pitanjima” slobode izražavanja.

Mijatović je prošlog tjedna izrazila zabrinutost zbog navoda da su internetske stranice i on-line sadržaji blokirani tijekom izvanrednog stanja zbog poplava, a poslije današnjeg razgovora sa Vučićem, kako je prenijela agencija Reuters, u priopćenju je navela:

“Moja poruka Vladi ostaje. Ove akcije trebaju biti istražene i oni koji stoje iza njih snositi odgovornost. To je uloga i dužnost države, da zaštiti i njeguje slobodu izražavanja na internetu i izvan njega.”

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija je navela, kako je prenio Reuters, i da je “blokirana internetska stranica nakon što je objavila tekst o navodima o plagijatu doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića”.

Ranije danas Vučić je zatražio od OSCE-a i Mijatović ispriku zbog iznošenja netočnih tvrdnji.

U pismu upućenom Dunji Mijatović izrazio je duboku zabrinutost zbog “teških” riječi koje je na račun zemlje čiju Vladu vodi uputila predstavnica OSCE-a te naglasio da je primoran provjeriti sve njene navode. Smatra da je Mijatović “obmanuta i prevarena”.

“Molio sam Vas da me obavestite o samo jednom, bilo kakvom, pa i najmanjem dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove Druga strana i Teleprompter ili skidala nečiji blog sa veb stranice dnevnog lista Blic. Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen”, ukazao je Vučić.

Zahtijeva izvinjenje od OSCE-a

“Ne želim da verujem, gospođo Mijatović, da ste informacije pokupili na najneozbiljniji mogući način, sa jednog od sajtova koji vode uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje Vlade. Neću da poverujem da ste to uradili, zbog toga što su Vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. nezavisnih institucija u Srbiji, a da ih Vi niste ni proverili. Takođe, ne želim da verujem da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za disciplinovanjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljnopolitičkom delovanju”, naglasio je Vučić.

Predstavnicu OSCE-a upitao je zašto nije pitala urednike i vlasnike Blica je li Vlada Srbije bilo što sklanjala s njihove internetske stranice, dok je za druga dva portala rekao kako “za njih ni ona, kao ni on, nikada nisu čuli, niti su ikoga u Srbiji zanimali”.

“Od vas, poštovana gospodo iz OEBS-a, posle svih neistina koje ste o Srbiji izneli, očekujem jedno obično izvinjenje i ništa više. Dobili mi ili ne to izvinjenje, želim da vas obavestim da ću se na svakom mestu boriti protiv laži koje ste iznosili, boriću se za slobodu i pravo političkog izbora, kao temeljne evropske vrednosti, po cenu da nastavite najprljaviju kampanju koju protiv mene vodite, kako u Srbiji tako i u inostranstvu”, poručio je Vučić.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović nedavno je izrazila zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala vlasti u toj državi da njeguju necenzuriranu debatu o pitanjima od javnog interesa.

Prema priopćenju OSCE-a, taj trend je postao zabrinjavajući tijekom izvještavanja o poplavama, kada su u kriznim trenucima u kojima su poplave pogodile regiju, neke internetske stranice i on-line sadržaji blokirani.

‘Cenzuru ne procjenjuje premijer’

Zaštitnik građana Saša Janković ocijenio je kako je u Srbiji “vanredna situacija nad slobodom izražavanja” zbog niza događaja koji zajedno govore da je uložen napor kako bi se suzbila kritika.

“Mislim da je vanredna situacija nad slobodom izražavanja. Desio se niz događaja koji pojedinačno ne moraju da budu posebno opasni, ali zajedno govore o tome da ovo ipak nije nečije loše shvatanje situacije, nego koliko-toliko organizovan napor da se suzbije kritika”, rekao je Janković za televiziju B92.

Prema njegovom mišljenju, premijer Vučić nije zadužen za procjenu ima li cenzure, već je za to nadležan upravo Zaštitnik građana.

“Mogu da saslušam i uvažim njegovo mišljenje, ali ja po Ustavu ocenjujem da li ima cenzure. Svako ima svoju odgovornost i svako snosi posledice za nju”, rekao je Janković.

Navodi i kako je tijekom izvanredne situacije “stvoren info-vakuum”, u koji su se građani dobronamjerno uključivali.

“Umesto da država popuni taj vakuum, u taj prazan prostor su se uključili mnogi, pre svega dobronamerno, ne verujem da je bilo ko bio zlonameran. Kada je to sve završeno bez panike i kada smo već imali određene propuste, dužnost države je da kaže šta ona treba da uradi ubuduće, a onda tek da se obrati građanima”, dodao je Janković.

Izvor: Agencije