USKOK naložio istragu Linićevih tvrdnji

Josipović je optužbe protiv premijera Milanovića (na slici) ocijenio ozbiljnim (EPA)
Josipović je optužbe protiv premijera Milanovića (na slici) ocijenio ozbiljnim (EPA)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je izvijestio da je od policije zatražio pokretanje istrage kako bi provjerio tvrdnje bivšeg ministra finansija Slavka Linića koji je prošle sedmice iznio brojne optužbe na račun premijera Zorana Milanovića.

“Nakon obraćanja javnosti bivšeg ministra financija Slavka Linića na konferenciji za novinare, održanoj 29. svibnja 2014. USKOK je, u okviru svojih ovlasti, poduzeo sve potrebne radnje radi provjere njegovih navoda”, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici, javlja Hina.

Pojašnjavaju da je “od nadležnih državnih tijela zatražena žurna dostava cjelokupne dokumentacije o svim slučajevima koji su spomenuti u javnim nastupima, dok je od policije zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja”.

Milanović odbacio navode

Linić je na konferenciji za medije u četvrtak optužio hrvatskog premijera da je štitio privatne interese, porodicu, prijatelje i određene krugove nauštrb državničkih obaveza, spominjući navodne poslove uz koje je vezao i ime pripadnika Milanovićeve porodice.

Milanović je na optužbe uzvratio u petak kako je takvo što “skoro i teoretski nemoguće”.

Milanović je novinarima na prijemu povodom Dana Hrvatskog sabora kazao kako Sabor ima nadležnosti nad radom obavještajnih službi te kako je uvjeren da će, ako mu dođe zahtjev da ispita Linićeve navode, “Sabor to automatski proslijediti i postupiti”.

Josipović: Linićeve optužbe ozbiljne

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je prošle sedmice kako smatra Linićeve optužbe ozbiljnim te dodao da je njihova provjera ”pitanje vjerodostojnosti države”.

“Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u okviru vladajuće stranke su nešto što se mora raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje”, rekao je Josipović novinarima.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski premijer Zoran Milanović kao nezamislivu zavjeru odbacio je najzvučniju optužbu donedavnog ministra finansija Slavka Linića. Jučer je premijera optužio da je zloupotrijebio tajne službe tako što je naredio da prate njega i njegovu porodicu. Opozicija traži vanredne izbore, a predsjednik Republike već je zatražio izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Dvadesetak dana nakon što ga je hrvatski premijer smjenio – bivši ministar finansija Slavko Linić prvi put je govorio o odnosu s premijerom i predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Optužio ga je da je štitio poslovne interese članova porodice i prijatelja, a njega je, kaže – kroz medijske spletke proglasio kriminalcem.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO