Ukinuto vanredno stanje u Svilajncu

Štete u opštini Svilajnac premašiti će deset miliona eura (EPA)
Štete u opštini Svilajnac premašiti će deset miliona eura (EPA)

Štab za vanredne sitauacije Skupštine opštine Svilajnac, poslije 18 dana borbe sa poplavama i otklanjanja posljedica, danas je donio odluku o ukidanju vanrednog stanja, izjavio je Tanjugu predsjednik opštine i komandant Štaba Predrag Milanović.

“Na sednici Štaba za vanredne situacije jutros u devet sati, posle izveštaja svih nadležnih službi, zaključili smo da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja u Svilajncu”, rekao je Milanović.

“Krećemo sa obnovom, a prvi zadatak nam je da…, danas smo kontaktirali JP ‘Srbijavode’, da mesta na nasipima, koja je reka probila, hitno sanira da ne bi došlo do novih poplava, a takvih je mesta nekoliko”, rekao je Milanović.

Popis štete

“Danas smo angažovali i jednu firmu sa sušilicama da isušuju zgradu vrtića. Stvaramo uslove da bismo mogli da krenemo sa obnovama”, dodao je.

“Opština Svilajnac će u narednom periodu punom snagom i svim svojim resursima krenuti da, ono što je do nje, uradi oko obnove”, rekao je Milanović.

Dodao je da će sutra biti završen cjelokupan popis šteta na domaćinstvima “i imaćemo kompletan iznos”.

“Znamo da su štete samo na infrastrukturi 1,8 miliona evra”, dodao je.

“Svilajnac je pretrpeo veliku štetu, ali uradićemo sve da ljudima olakšama život da saniramo kuće”, obećao je Milanović.

Napomenuo je da su danas u Svilajnac stigli stručnjaci Instituta “Batut”, “od kojih ćemo dobiti agendu kako što pre obezbediti pijaću vodu u gradu. Očekujem da u drugoj polovini ove sedmice opština Svilajnac ima pijaću vodu iz vodovoda”.

U akciji sređivanja grada učestvovale su komunalne službe, zaposleni u ustanovama i preduzećima te dobrovoljci sa mašinama i traktorima iz okolnih sela.

Milanović je ranije izjavio Tanjugu da će štete od poplava u toj opštini premašiti 10.000.000 eura.

“Mi smo uputili Vladi Srbije prvi spisak šteta u Svilajncu, očekujem da do utorka završimo kompletan posao”, rekao je Milanović.

“Sigurno mogu da kažem da je više od 2.500 domaćinstava pretrpelo ogromnu štetu, gradski vrtić je potpuno uništen, imali smo štetu u Domu zdravlja, u Poljoprivrednoj školi, fabrici ‘Kul in Moda’ (…), oštećeno je više od 30 ulica, dva regionalna puta, tako da šteta neće sigurno biti manja od dest miliona evra”, rekao je Milanović.

Svilajnac nije zapamtio takve padavine i takvu katastrofu. “Nemamo o tome pisani dokument, da je na teritoriji ove opštine bilo ovakvo izlivanje reke i ovakvih padavina”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Komisija za procjenu štete od poplava u Srbiji još nije saopštila preliminarne rezultate. Nastradale opštine do jučer su dostavljale podatke o šteti, koje Vlada treba da usvoji da bi im odobrila pomoć. Procjena štete u Obrenovcu još nije završena, a očekuje se da će taj grad prijaviti najveću štetu u Srbiji. Do tada traje mukotrpna […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO