Predizborni protest Srba zbog oznaka Kosova

Parlamentarni izbori na Kosovu, prvi put od proglašenja nezavisnosti prije šest godina, bit će održani ove nedjelje i na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo. Međutim, Srbi su prekinuli kampanju, u znak protesta zbog, između ostalog, oznake države Kosovo na glasačkim listićima.

Oni traže i isti način izbora srpskih zastupnika kao u prethodna dva mandata. Službeni Beograd još se nije izjasnio da li pozvati Srbe na sjeveru Kosova da izađu na izbore.

Dvadesetpetogodišnji student Jovan Aleksić od rođenja živi u Mitrovici i planira, kaže, ovdje ostati. Odluku o izlasku na nedjeljne izbore još nije donio.

“Znam da ću se, šta god da odlučim, kajati. To vam je ono kao u onoj priči Tamni vilajet: ‘Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se.’ Ja lično ne želim da budem deo sistema druge albanske države na Balkanu, takozvane republike Kosovo. Dakle, ja to zaista ne želim i to neću nikada prihvatiti ni po koju cenu”, kaže on i dodaje: “Međutim, šta ćemo dobiti ukoliko non-stop sedimo i zabijamo glavu u pesak? Opet će događaji prolaziti pored nas, stranci i velike sile će odlučivati umesto nas, a mi ćemo ostati na margini.”

U južni, albanski dio grada prelazi, kaže, jedino kada su Zadušnice, jer se tamo nalazi pravoslavno groblje.

“Mislim da u bliskoj budućnosti mi prosto ne možemo živeti jedni sa drugima. Mislim da eventualno možemo živeti jedni pored drugih, i to uz velike doze rizika, nepoverenja, koje je očigledno, nažalost ili nasreću, zavisi kako ga iz kog ugla gledate”, smatra Aleksić.

Jedina barikada

Glavni most koji bi trebao spajati i dalje dijeli Mitrovicu, javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović.

“Jedina barikada koja i dalje stoji u Severnoj Mitrovici je ova na glavnom mostu preko Ibra. Ona je više simbolična nego što zaista onemogućava kretanje iz jednog dela grada u drugi. Na samo nekoliko stotina metara nizvodno nalazi se drugi most, koji povezuje južni albanski i severni srpski deo grada, kojim se nesmetano prelazi”, izvještava Kosanović.

Građani u Mitrovici različito gledaju na izbore za Skupštinu Kosova, koji se u nedjelju prvi put organiziraju i na sjeveru. Od prošlogodišnjeg potpisivanja Briselskog sporazuma ovdje su održani i lokalni izbori. Nakon četiri kruga, izabrani su novi opštinari, ali još nije formirana zajednica srpskih opština.

Izborne kampanje na sjeveru gotovo da nema, a dio političara apelira na vlast u Beogradu da jasno iznese svoj stav o nedjeljnim izborima.

“Nadam se da će Vlada Republike Srbije izaći sa jasnim stavom u narednim danima i pozvati Srbe na severu, kao i južno od Ibra, da izađu u što većem broju”, govori Ksenija Božović, predsjednica Skupštine Sjeverne Mitrovice.

Gradonačelnici nekoliko opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu zamrznuli su izbornu kampanju. Optužuju Centralnu izbornu komisiju za mijenjanje izbornih pravila neposredno pred izbore, odnosno za način na koji srpska nacionalna manjina, uz 10 garantiranih, može osvojiti dodatna zastupnička mjesta.

Izvor: Al Jazeera