Pahor nudi pomoć u obnovi i odnosima s EU

Bakir Izetbegović zahvalio je Pahoru za svu pomoć koju je Slovenija pružila Bosni i Hercegovini tokom poplava (Anadolija)
Bakir Izetbegović zahvalio je Pahoru za svu pomoć koju je Slovenija pružila Bosni i Hercegovini tokom poplava (Anadolija)

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je u utorak u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti pružati pomoć Bosni i Hercegovini u suočavanju s posljedicama svibanjskih poplava i rekao da će se Slovenija nastaviti odlučno zauzimati za što brže pridruživanje te zemlje, kao i cijelog Zapadnog Balkana, euroatlanstkim integracijama.

Pahor, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sarajevu, kazao je novinarima nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH da je Slovenija spremna osigurati nastavak pomoći Bosni i Hercegovini bilateralno, ali i kao članica Europske unije, prenosi Hina.

“Tako ćemo i nastupiti na planiranoj donatorskoj konferenciji o obnovi Bosne i Hercegovine”, kazao je Pahor, kako prenosi Hina.

Interes je Slovenije jačati ukupne odnose s Bosnom i Hercegovinom te istodobno raditi na učvršćenju stabilnosti u regiji, a kao primjer za to Pahor je naveo “Brdo proces”, koji je, prema njegovoj ocjeni, već dao znatne rezultate.

Izetbegović zahvalio na pomoći

Na idućem summitu u okviru tog procesa planiranom za srpanj u Dubrovniku očekuje se i sudjelovanje njemačke kancelarke Angele Merkel, a Pahor drži da je to dokaz koliku važnost regionalnoj suradnji pridaju najutjecajnije članice Europske unije.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je Pahoru za svu pomoć koju je Slovenija pružila Bosni i Hercegovini tijekom poplava te istaknuo da od Ljubljane očekuje da će nastaviti biti lobistom Bosne i Hercegovine u EU.

“Zatražili smo da Slovenija bude lobist Bosne i Hercegovine koji će se zalagati da nam se otvore vrata za pregovore sa EU-om [o članstvu]”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da trenutačne blokade s kojima je suočena Bosna i Hercegovina u odnosima s EU-om mogu biti prevladane ako da se ranije postavljeni uvjeti za pregovore o članstvu pretvore u dio pregovaračkog procesa.

Predsjednik Republike Slovenije u utorak je u poslijepodnevnim satima počeo dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Pahora su uz najviše vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Nebojša Radmanović, javlja Anadolija.

Predviđeno je i da slovenski predsjednik u Narodnom pozorištu u Sarajevu primi nagradu “Isa-beg Ishaković”.

U fokusu ekonomija, politika, poplave

Službeni posjet Bosni i Hercegovini Pahor nastavlja u srijedu, kada će se sastati s članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Slovenski predsjednik bi sutra trebao posjetiti i Operativno-komunikacijski centar u Ministarstvu sigurnosti BiH, potom obići sarajevsku Vijećnicu i stari dio Sarajeva te će se sastati sa predstavnicima EUFOR-a.

Kako je najavljeno, u fokusu razgovora tijekom posjeta Pahora Bosni i Hercegovini jačanje je političke i gospodarske suradnje te uklanjanje posljedica nedavnih poplava, tijekom kojih je Slovenija pružila pomoć u tehničkim sredstvima, uz sudjelovanje pripadnika svoje policije i vojske, prenosi Hina.

Slovenski predsjednik će s domaćinima razgovarati i o jačanju gospodarske suradnje, koja je u prošloj godini nešto smanjena, pa je robna razmjena iznosila blizu 900 milijuna eura.

Prošlog je tjedna Pahor boravio u također dvodnevnom posjetu Beogradu i sastao se s nizom tamošnjih dužnosnika.

Podrška Srbiji na putu ka EU-u

Predsjednici Srbije i Slovenije Tomislav Nikolić i Borut Pahor potpisali su u četvrtak u Beogradu političku deklaraciju u kojoj se navodi da će Slovenija u dobroj mjeri pružati svu pomoć Srbiji na njezinu putu ka Europskoj uniji, uključujući stručnu, administrativnu, logističku i tehničku pomoć.

Slovenija i Srbija će, navodi se u deklaraciji, koristiti sve mogućnosti i, uz snažnu političku volju, rješavati sva otvorena pitanja.

Dogovoreno je i da se održavaju međusobne konzultacije na najvišoj političkoj razini, kako bi se usuglasila stajališta o temama od regionalnog značenja.

Nikolić i Pahor usuglasili su se o tome da su politički odnosi dviju zemalja “uzorni” te da otvorenih pitanja nema, dok gospodarski tek trebaju dobiti novi poticaj.

Srbijanski je predsjednik tada zahvalio na, kako je rekao, najbržoj mogućoj reakciji Slovenije u pružanju bezrezervne potpore tijekom i nakon poplava u Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO