Hrvatska: Opasni mulj nakon povlačenja vode

Sela u županjskoj Posavini još su pod vodom (Goran Ferbezar / Pixsell)
Sela u županjskoj Posavini još su pod vodom (Goran Ferbezar / Pixsell)

Crveni križ Hrvatske do sada je za stanovništvo županjske Posavine, stradalo u nedavnim poplavama, putem donacijskog telefona i uplatama na račun za pomoć prikupio najmanje 7,2 milijuna eura.

Na žiro-račun Crvenog križa do kraja svibnja uplaćeno je 5,7 milijuna eura, a na donatorskom broju telefona 060-9011 zabilježeno je poziva u vrijednosti milijun i pol eura.

Od tog iznosa tokom koncerata „Hrvatska pomaže“, održanih u velikim hrvatskim gradovima, prikupljeno je 440.000 eura.

Pomoć u prikupljanju otpada

Situacija na poplavljenim područjima još je teška, iako se voda povlači, a lokalnim vlastima i komunalnim poduzećima država je odlučila pomoći u prikupljanju otpada iz kuća koje je poplavila nabijala Sava.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u dogovoru s načelnicima poplavljenih općina u županjskoj Posavini i direktorima komunalnih poduzeća osiguralo je ljude i strojeve koji će raditi na prikupljanju i odvoženju komunalnog otpada s poplavljenih područja.

Iz tog ministarstva upozoravaju da na poplavljenim područjima još postoji opasnost od mogućih zaraza i ugrožavanja okoliša zbog čega su i propisane određene mjere i dane jasne upute i građanima i komunalnim poduzećima kako se ponašati i što činiti pri dodiru s otpadom te kako s njim postupati.

Opasan i mulj

„Vrlo opasno može biti zbrinjavanje mulja koji će se odlagati na za to već određene lokacije. Nakon što se površine očiste od mulja, provest će se analiza tla na temelju koje će se odrediti i način sanacije tih područja“, potvrdio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Najavljeno je i uzimanje uzoraka tla kako bi se analizirali, pa će se za svaku pojedinu površinu odrediti je li pogodna za kultiviranje kao poljoprivredna površina.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavljeno je kako će oni preuzeti sve troškove komunalnog zbrinjavanja otpada s poplavljenih područja, za što je već rebalansom proračuna osigurano blizu 6,6 milijuna eura.

Fond će o svom trošku sanirati i deponij u Gunji te napraviti novu plohu na odlagalištu u Županji, na kojoj će se zbrinjavati otpad s poplavljenih područja

Sela još pod vodom

Selo Gunja, sa svojih više od 4.200 stanovnika najveće u županjskoj Posavini, još je pod vodom, iako je razina savskih voda, koje su prije dva tjedna poplavile to mjesto te susjedno Rajevo Selo i Račinovce, vidljivo opala.

„Još je teško, možda sada i teže jer je iza vode ostalo brdo smeća, uginulih životinja i svega onoga što je Sava nanijela dok nas je plavila“, kaže načelnik Gunje Hrvoje Lucić za agenciju Hina.

Uz ceste koje vode kroz selo mogu se tako vidjeti nakupine izbačenog i uništenog namještaja, bijela tehnika, igračke i sve ono što je vodena bujica uništila. Posvuda pustoš i tek pokoji mještanin.

U proteklih desetak dana razina vode u Gunji opala je za nekoliko metara, ali nekim objektima, poput gunjanske džamije, još se ne može prići.

„U ponedjeljak počinje procjena šteta i pravi radovi tek sada dolaze“, navodi Lucić, dodajući kako će procjenu, za sada dok se voda još jače ne povuče, biti moguće obaviti na blizu 60 posto od ukupno 1.604 objekta koliko je kuća u ovome selu uz samu granicu s BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO