GRAS obustavio rad zbog ubistva radnika

Sindikat radnika komunalne privrede Sindikalna podružnica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gradski saobraćaj Sarajevo i uposlenici GRAS-a u ponedjeljak poslije podne su donijeli odluku o spontanoj obustavi saobraćaja.

“Razlozi za ovakav potez je što je naš radni kolega, a vaš sugrađanin, Dulić Armen, u vozilu GRAS-a, napadnut hladnim oružjem i podlegao od nanesenih rana”, kazali su iz GRAS-a te podsjetili da godinama upozoravaju na sve učestalije napade na kontrolore i vozače ovog javnog poduzeća, prenosi agencija Fena.

Tim povodom, od Vlade Kantona Sarajevo zahtijevali su da riješi pitanje statusa ove kategorije uposlenika, ali nikada do toga nije došlo “iz nepoznatih razloga”.

“Nemar i indolentnost Vlade KS-a kulminirali su u današnjim događanjima, čija je posljedica izgubljen ljudski život. Zbog toga radnici GRAS-a zahtijevaju hitnu sjednicu Skupštine i Vlade KS-a kako bi se spriječili dalji nemili događaji”, saopćio je GRAS.

Građane KS-a uposlenici GRAS-a mole za razumijevanje i podršku, jer radnici tog poduzeća godinama upozoravaju na “maćehinski odnos Vlade KS-a prema ovoj firmi, koji su rezultirali činjenicom da je javni prevoz u KS-u na ivici kolapsa, da radnici GRAS-a i putnici u vozilima GRAS-a trpe verbalne i fizičke napade, koji su kulminirali gubitkom jednog ljudskog života”.

“Ovo je kap koja je prevršila mjeru, ovakvo više dalje ne ide”, poručili su iz te firme.

Prepirka u autobusu

U autobusu GRAS-a, u mjestu Zovik, općina Hadžići, danas je došlo do prepirke između Š. S, rođen 1954. godine, nastanjen u Hadžićima, i Dulića, rođenog 1977. godine i nastanjenog u Hadžićima, nakon čega su isti izašli iz vozila na autobusko stajalište.

Tom prilikom Š.S. je nožem u predjelu grudnog koša nanio povrede uposleniku GRAS-a, koji je navedenim autobusom prevezen u Dom zdravlja Hadžići, gdje je prilikom ukazivanja ljekarske pomoći konstatirana smrt, saopćio je MUP KS-a.

“Izvršilac krivičnog djela se udaljio s lica mjesta, gdje je na lokalitetu Gradac, općina Hadžići, pronađen, lišen slobode i priveden u prostorije Četvrte policijske uprave, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo. Prilikom lišavanja slobode, kod osumnjičenog je pronađen i oduzet nož, koji je koristio prilikom izvršenja krivičnog djela.”

Iz MUP-a navode kako je također izuzeta i jedna jakna, radi vršenja potrebnih vještačenja.

Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak medicinske struke. Nastavlja se rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju opisanog krivičnog djela, saopćio je MUP KS-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Otežan je saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Razlog ovoj situaciji je isključenje električne energije GRAS-u zbog duga Elektroprivredi BiH od blizu 1.5 miliona eura. Tramvaji i trolejbusi koji su veći dio dana bili na ulicama u poslijepodnevnim satima su sklonjeni. Očekuje se da bi se saobraćaj trebao početi odvijati normalno sutra, u toku […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO