EK poručio Hrvatskoj da pojača budžetske mjere

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe.

“Procjenjujemo da je ovo mišljenje objektivno i realno u ovom trenutku, da sagledava bitne probleme hrvatskog gospodarstva na putu gospodarskog oporavka i rasta, ali isto tako da uvažava u potpunosti napore Vlade u dosad provedenim reformama, kao i onim mjerama koje poduzimamo za postizanje s jedne strane fiskalne konsolidacije, a s druge strane temelja za gospodarski oporavak i rast”, izjavio je potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Grčić: Prihvaćene mjere Vlade

Vidljivo je to, kaže Grčić, iz činjenice da je mišljenje o programu konvergencije i planu fiskalne konsolidacije pozitivno – znači da su prihvaćene mjere Vlade koje su ugrađene kroz rebalans u državni proračun, ali i one dodatne mjere kojima je planirani deficit za 2014. godinu smanjen za dodatnih 0,4 posto BDP-a, prenosi Hina.

To je dobro polazište za vođenje hrvatske fiskalne politike u ovoj i sljedećim godinama, ocijenio je Grčić te istaknuo važnost preporuka o poduzimanju “raznih strukturnih reformi koje bi trebale podignuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva i tako ga definitivno izvući na crtu gospodarskog oporavka i uzleta”.


Ante Babić o preporukama EK-a Hrvatskoj

Posebno je pritom naglasio preporuke koje se tiču unaprjeđenja stanja u fiskalnom sektoru, prije svega fiskalne discipline i nadzora nad proračunskim rashodima te čvrstog držanja onih projekcija koje su unesene u program konvergencije.

Tu su i preporuke koje se tiču jačanja tržišta rada, posebice aktivnih mjera zapošljavanja, naročito zapošljavanja mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, dodao je Grčić.

Istaknuo je i preporuke o daljnjoj reformi mirovinskog sustava, sustava socijalne zaštite, ali i sustava zdravstva, kao i unaprjeđenja pravosudnog sustava, i to posebice u dijelu koji se izravno odnosi na gospodarstvo, a to je unaprjeđenje sustava predstečajnih nagodbi.

EK istaknuo Hrvatsku i Poljsku

Europska komisija u ponedjeljak je zaključila da je Hrvatska poduzela učinkovitije mjere za smanjenje deficita u proračunu te uputila niz preporuka za provođenje strukturnih reformi.

Komisija je objavila preporuke za svaku državu članicu Europske unije, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje, koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol.

Preporuke se temelje na detaljnoj analizi dokumenta koje su EK-u dostavile članice, a to su nacionalni reformski programi i programi konvergencije.

Komisija je poručila da su dvije države, Hrvatska i Poljska, poduzele učinkovitije mjere kao odgovor na preporuke Vijeća u vezi s Postupkom prekomjernog deficita.

Hrvatskoj EK preporučuje da u potpunosti provede proračunske mjere za ovu godinu te da pojača strategiju proračuna i dodatno konkretizira najavljene mjere za 2015. i 2016. godinu.

Smanjenje administrativnih zahtjeva

Također joj preporučuje da pojača nadzor na rashodovnoj strani i da do ožujka sljedeće godine provede temeljnu reviziju rashoda.

Od Hrvatske se traži i da ubrza planirano pomicanje dobi za odlazak u penziju za žene i muškarce na 67 godina, da provede drugu fazu reforme tržišta rada, da razmotri porezni i socijalni sistem te predstavi akcijski plan za poboljšanje ponovnog uvođenja u svijet rada neaktivnih i nezaposlenih osoba.

Traži se i da poduzme daljnje mjere na poboljšanju poslovnog okruženja, te da do ožujka slijedeće godine utvrdi cilj znatnog smanjenja administrativnih zahtjeva, uključujući i parafiskalne namete.

Komisija traži od Zagreba da do oktobra ove godine izradi detaljan plan za upravljanje javnom imovinom i osigura da se državnim kompanijama upravlja na transparentan i odgovoran način.

Također se traži da do kraja ove godine pojača ulogu trgovačkih sudova u nadzoru transparentnosti i zakonitosti u provođenju predstečajnih nagodbi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO