BiH: Za poplavljene 42 miliona eura iz IPA programa

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je i finansijsku pomoć Svjetske banke (Srna)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je i finansijsku pomoć Svjetske banke (Srna)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je odlučilo preusmjeriti 42 miliona eura iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) za pomoć stanovništvu čija je imovina uništena u poplavama u maju, potvrdio je u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Riječ je o ranije odobrenim, a neiskorištenim sredstvima koje je ova država dobila kroz program IPA 1.

“Znači, prva konkretna mjera. Naime, ono što je ostalo neugovoreno 42 miliona eura iz IPA sredstava, jednostavno smo danas uputili suglasnost na prijedlog za relokaciju tih sredstava za ova ugrožena područja, tako da ta procedura može ići”, kazao je on i dodao kako je Vijeće ministara u ponedjeljak imalo i materijal “koji je tek došao”.

Evropska komisija je, neovisno o tome, prošle sedmice odobrila paket hitne finansijske pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vrijedan 65 miliona eura, od čega bi Bosna i Hercegovina trebala dobiti 30 miliona eura.

Pomoć Svjetske banke

Bevanda je najavio i finansijsku pomoć Svjetske banke.

“Do kraja tjedna se moraju završiti pregovori s Agencijom za razvoj. Dobili smo ponudu, odnosno pristup 57 milijuna dolara hitnih sredstava za sanaciju poplava. To su sredstva po IDA uvjetima, to su sredstva koja su s 10 godina grace perioda, 35 godina i uz kamatu od 1,25 posto. Znači da omogućimo da se pregovara i da ta sredstva budu dostupna”, kazao je Bevanda. 

Tačne razmjere materijalnih šteta uslijed poplava u Bosni i Hercegovini još nisu poznate, a u toku je njihova procjena koju provode stručnjaci EU-a, SB-a i Ujedinjenih naroda.

Analiza stanja pričinjene štete od poplava u Bosni i Hercegovini bit će predstavljena 18. juna, potvrdio je za Agenciju Anadolija Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako će analiza obuhvatiti sve segmente u kojima su pričinjene štete, počevši od stambenih objekata – kuća, oblasti poljoprivrede, zdravstvenih ustanova, škola, energetskih potencijala, kao i klizišta i minskih polja…

“Okončana je obuka osoblja iz institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i sa ugroženih područja o načinu i metodologiji koju će koristiti. Procjena šteta će se vršiti uz pomoć EU-a, SB-a i UNDP-a. U narednih šest do sedam dana će se prikupljati informacije na terenu”, naveo je Lagumdžija.

Politička šteta

“S tim u vezi, analiza procjene šteta bi trebala biti završena 14. juna, a prvi draft će biti dostupan 16. ili 17. juna, kako bi se mogao prezentirati 18. juna.”

Naglasio je kako “nije realno očekivati da međunarodna donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu bude održana do kraja juna, ali jeste da se to desi sredinom narednog mjeseca.”

“Ako do petka, 6. juna, završimo sve aktivnosti na usvajanju prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje ga prate, onda će šteta koja će nastupiti po Bosnu i Hercegovinu zbog deklaracije MONEYVALA biti samo politička. Tehničke štete po Bosnu i Hercegovinu neće, odnosno ne bi je trebalo biti. Mi se trudimo da Bosna i Hercegovina u svijetu ne bude predstavljena kao mjesto u koje ne treba ulagati”, naveo je Lagumdžija.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine vodi sve aktivnosti na pripremama donatorske konferencija “kao da problema bilo koje vrste neće biti”, naglasio je Lagumdžija.

Kazao je da su u toku razgovori i pregovori o uspostavljanju povoljnih kreditnih linija do 15 godina, s minimalnom kamatnom stopom od jedan do dva posto te grace periodom do pet godina, u zavisnosti od dužine kredita, a sve s ciljem kako bi se pomoglo i privrednim subjektima i građanima da na što bezbolniji način prevaziđu štete od poplava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO