BiH: Uhapšeni za korupciju na saslušanju

Lica koja su privedena u okviru akcije „Pandora“ nalaze se na ispitivanju i već sada je izvjesno da će Tužilaštvo BiH predložiti pritvor za veći broj lišenih slobode, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH za agenciju Srna, te napomenuo da će se mjere pritvora predložiti zbog opasnosti od bjekstva ili uticaja na svjedoke i saučesnike.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su širom Bosne i Hercegovine, u akciji „Pandora“, slobode lišili 40 od 54 lica, koja su predmet istrage o korupciji, a pretresi objekata izvršeni su na 40-ak lokacija.

U međuvremenu, Tužilaštvu se predao uvoznik tekstila Anes Sadiković s kojim su, kako su sumnja, carinici organizirali kriminalnu grupu.

Lica obuhvaćena istragom osumnjičena su da su počinila krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

Tim je kriminalnim radnjama budžet BiH oštećen za najmanje dvije milijarde konvertibilnih maraka.

Akcijom su bili obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici UIO BiH i carinski službenici.

U akciji su uhapšeni i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemal Čaušević, pomoćnik direktora Sektora za carine Zdravko Cvjetinović, bivši šef Carinske ispostave Sarajevo Alija Mašić, bivši šef Carinske ispostave Gradiška Nedeljko Milovanović, kao i bivši šef Carinske ispostave Brod Milenko Mikić.

Malverzacije sa tekstilom i vozilima

Direktor UIO BiH Miro Džakula je potvrdio kako je fokus istražitelja bio na carinjenju tekstilne robe, te motornih vozila.

Dodao je kako je samo u 2010. godini na carinjenju tekstila, uglavnog porijekom iz Kine, državni budžet oštećen za najmanje 350 miliona konvertibilnih maraka, dok će se naknadno utvrditi tačan iznos novca za koji je oštećen državni budžet carinjenjem automobila na prijelazima Grude, Gradiška i Brod, ali i na 21 carinskoj ispostavi.

„Poštujem institut presumpcije nevinosti i na pravosudnim organima BiH je da odluče o krivičnoj odgovornosti zaposlenih u UIO BiH koji su lišeni slobode, ali svi oni kojima bude određen pritvor slijedi suspenzija s posla. Cilj UIO je da se svi koji su kršili zakon kazne. Pokazali smo svoju punu spremnost na saradnju sa istražnim organima“, naveo je Džakula.

Pretresi su izvršeni na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoši, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika, a obuhvaćene su i službene prostorije UIO.

Nakon hapšenja u noći sa srijede na četvrtak ukupno su 22 lica od 40 uhapšenih u akciji „Pandora“ provedena iz Banje Luke u sjedište SIPA-e u Istočnom Sarajevu, saznaju bh. mediji.

Uhapšeni su dovedeni pod velikim osiguranjem, a nakon kratkog zadržavanja prebačeni su u pritvor iz kojega su jutros upućeni na ispitivanje u Tužilaštvo BiH u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO