Zapaljeno 10 tona marihuane u Albaniji

U nastavku operacije albanske policije protiv uzgajivača kanabisa, koja je pokrenuta u selu Lazarat, sinoć je zaplijenjeno 60.000 stabljika kanabisa i gotovo deset tona marihuane, javlja Anadolija.

Policija je sinoć pretresla tridesetak kuća u Lazaratu, na jugu Albanije.

Od 60 hiljada stabljika kanabisa blizu 15 hiljada stabljika je pronađeno u dvorištima kuća u selu i petnaestak hiljada u vidu sadnica.

Policija je odmah nakon intervencije uništila zaplijenjenih deset tona marihuane.

Također, policija je otkrila i dvije laboratorije za proizvodnju opojnih droga koje pripadaju braći Cezu i Gati Mahmutayu.

Artiljerijski napad na policiju

Albanska policija navodi kako su tokom prethodnih 10 dana u Albaniji zaplijenjena 22,3 kilograma heroina, sedam kilograma kokaina, 12,3 tone marihuane, od čega gotovo 11,3 tone u selu Lazarat.

Policija je u istom periodu zaplijenila 106.000 hiljada stabljika kanabisa, koje su naknadno uništene.

Albanska policija je prije nekoliko dana počela opsežnu akciju u Lazaratu, selu od ranije poznatom po velikom broju uzgajivača kanabisa.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, prilikom intervencije je 25 osoba otvorilo vatru na pripadnike policije, koji zbog toga u narednih 24 sata nisu mogli ući u selo.

Stotine albanskih policajaca, podržanih oklopnim vozilima, upale su u selo nakon što su uzgajivači marihuane, navodno, koristili ručne raketne bacače, minobacače i mitraljeze u borbi sa policijom tokom racije, prenio je AP.

U sukobima je prije dva dana ranjen 32-godišnji pripadnik Specijalne jedinice albanske policije.

Premijer Albanije Edi Rama ranije je oglasio početak otvorenog rata s mafijom i drogom u Albaniji.

Rama je rekao da se Lazarat ne nalazi samo na jugu Albanije, kod Gjirokastre, već kao metafora disfunkcije postoji u svakom segmentu države, a pogotovo u sudstvu, koje je cjelokupno paralisano od mafije i korumpiranih političara.

Izvor: Al Jazeera i agencije