Video: Masovna hapšenja zbog korupcije u BiH

Bivši direktor bosanskohercegovačke Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i tridesetak zvaničnika carinskih organa uhapšeni su u okviru najveće poslijeratne istrage za krivična djela korupcije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Lokalni mediji prenose da su među uhapšenima bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH te Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

U toku su aktivnosti po nalogu Tužilaštva BiH na 40 lokacija širom države.

Budžet oštećen za milijardu eura

Na više desetina lokacija pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode ili stavili pod nadzor 54 osobe u okviru akcije ”Pandora”.

Hapšenja su provedena nakon osmomjesečne istrage. 


Pripadnici SIPA-e privode Čauševića [FTV]

Budžet BiH nezakonitim radnjama UIO BiH oštećen je za više od dvije milijarde konvertibilnih maraka (milijardu eura) od 2006. do 2011, rekao je direktor UIO BiH Miro Džakula, prenosi Anadolija.

Džakula je rekao da je fokus istražitelja bio na carinjenju tekstilne robe, te motornih vozila.

Istakao je da je samo u 2010. godini na carinjenju tekstila, uglavnog porijekom iz Kine, državni budžet oštećen za 350 miliona KM, što pokazuje upravo toliki rast carinskih prihoda za tu robu tokom 2011, 2012 i 2013. godine.

Kada su u pitanju carinjenja automobila, pojasnio je da su se ona vršila na carinskim prelazima Grude, Gradiška i Brod, ali i na 21 carinskoj ispostavi, te da će se tokom istrage utvrditi tačan iznos novca za koji je oštećen budžet BiH.

Uz konstataciju da poštuje institut presumpcije nevinosti, te da je na pravosudnim organima BiH da odluče o krivičnoj odgovornosti radnika UIO BiH, koji su lišeni slobode, Džakula je saopštio da će svi oni kojima bude određen pritvor biti suspendovani s posla.

“Cilj UIO je da se svi koji su kršili zakon kazne i mi smo pokazali svoju punu spremnost na saradnju sa istražnim organima”, naveo je Džakula.

Predsjednik snidikata radnika UIO BiH Mehmedalija Osmić, koji je od 2008. ukazivao na nezakonitosti u radu ove institucije, istakao je da je današnjim hapšenjima „pobijedila država BiH“.

Akciju je izvela Specijalna agencija za istrage i zaštitu [SIPA]

Kazao je da je ”masa onih koj su danas uhapšeni imala svoje mentore. Nisu oni sami uzimali novac. Činili su to zajedno sa svojim šefovima i ljudima iz politike“, rekao je Osmić.

Uvoz tekstila s lažnim deklaracijama

”Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe. Akcijom su obuhvaćeni bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, saopšteno je iz SIPA-e.

Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu.

Finansijska istraga provodi se s ciljem identifikovanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je u aprilu prošle godine objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), SIPA sumnjiči Kemala Čauševića da je godinama igrao važnu ulogu u prikrivanju nezakonitosti pri uvozu tekstila.


Novinar CIN-a o istraživanju o imovini Kemala Čauševića

U tim je poslovima zbog utaje carinskih dažbina i PDV-a budžet BiH oštećen za najmanje šest miliona konvertibilnih maraka (tri miliona eura), navela je SIPA u prijavi upućenoj Tužilaštvu BiH početkom 2011. godine. Prema podacima iz izvještaja SIPA-e, Čaušević i drugi uposlenici UIO-a su, navodno, dozvoljavali uvoz tekstila sa lažnim deklaracijama o porijeklu robe.

Sud BiH je blokirao 11 nekretnina u vlasništvu Čauševića, javio je CIN. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da ukupna vrijednost nekretnina iznosi milion i 80 hiljada konvertibilnih maraka (540.000 eura), prenio je tada isti izvor.

U rješenju Suda BiH je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Sud BiH je odbio žalbu Čauševićevog advokata Asima Crnalića, u kojoj se navodi da je njegov klijent već dugo godina među najbolje plaćenim menadžerima u BiH, te da je dio prihoda ostvario na osnovu kamata, članstva u odborima, te po ugovorima o zakupu, darovima i nasljedstvu.

Izvor: Agencije