Uklonjena barikada na mostu u Mitrovici

Građani su u ranim jutarnjim satima uklonili barikadu koja se nalazila na sjevernoj strani glavnog mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici, javio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Barikada je uklonjena uz pomoć kamiona i teške mehanizacije, a akcija je trajala od jedan sat iza ponoći do ranih jutarnjih sati i protekla je bez incidenata.

Pripadnici italijanskog kontigenta KFOR-a i kosovske policije posmatrali su akciju. Nije bilo okupljanja građana.

U akciju su bila uključena dva bagera i više teretnih kamiona sa srpskim registarskim oznakama, koji su zemlju, beton i pijesak odložili u neposrednoj blizini mosta.

Simbolična barikada

Saobraćaj je preko glavnog ibarskog mosta, nakon skoro tri godine, jutros ponovo normalizovan i mogu se vidjeti automobili koji iz južnog prelaze u sjeverni dio grada i obrnuto.

Na mostu su stacionirani pripadnici italijanskog KFOR-a i jedna patrola Kosovske policije.

Barikada koja se do jutros nalazila na sjevernoj strani mosta na Ibru jedna je od najvećih koja je podignuta u tom dijelu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi na sjeveru Kosova postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija.

Barikada na glavnom mostu preko Ibra bila je simbolična, jer se saobraćaj između sjevernog, većinski srpskog, i južnog albanskog dijela grada odvijao nesmetano na drugom mostu.

Nakon uklanjajnja ove barikade ostala je još jedna manja na putu od Bošnjačke mahale prema centru sjevernog dijela Mitrovice.

Izvor: Al Jazeera i agencije