U Obrenovcu 5.000 kubika smeća

Mjesec nakon katastrofalnih poplava u Srbiji, život u Obrenovcu i dalje nije vraćen u normalu. Vode nema, opskrba hranom je otežana, a struju imaju samo pojedini dijelovi te beogradske opštine. Vanredno stanje u Obrenovcu i dalje je na snazi.

Jedna od najvećih deponija u okolini Beograda napravljena je u Obrenovcu, ima oko 5.000 kubnih metara smeća. Bagerom upravlja Simeon Janković. Kaže da se deponija i dalje brže puni nego što se prazni.

“Čega sve ima ovde? Ima svega, i frižidera, i kauča, i ormara… nema čega nema. Svega.”

Dragan Radojičić sa sinom struže zidove. To je posao kojim se najviše Obrenovčana proteklih dana bavi. Voda u njegovoj kući poplavila je čak i plafon. Još nije dobio pomoć od države za sanaciju. Razmišlja o povratku.

“Pa, moguć je povratak, ali to su džaba uložena sredstva ako se opet nešto desi, a niko nam ne garantuje da se neće desiti. Ja kada bih rekao koliko mi para treba za ovo, niko mi ne bi dao toliko. Niko ne može meni da da i moj trud i muku tolike godine, toliko rada što sam ulagao za ovo sad.”

Čekaju Vladinu pomoć

Obrenovac je grad koji je najviše pogođen poplavama u Srbiji. Evakuirano je gotovo 9.000 ljudi, desetine su stradale. Stotine porodica čekaju najavljenu Vladinu pomoć.

Vlada je obećala pomoć za 253 porodice iz Obrenovca. Njima će biti izgrađeni novi stanovi i kuće do zime. Onima kojima su kuće djelimično oštećene bit će isplaćeno po 2.000 eura.

U međuvremenu neke od velikih svjetskih kompanija već pomažu na terenu. Na pet punktova u Obrenovcu instalirano je po pet novih veš mašina. Mitra Đurđević sada tu pere veš.

“Donela sam dve mašine. I oprala sam i ne daju više od dve mašine, što je u redu. Sutra ću jednu, prekosutra jednu, da ne pravim gužvu. Znači, malo po malo, pa ćemo oprati svi, a ne da se svađamo i da budemo neljudi.”.

Na području Obrenovca i dalje je, odlukom Vlade Srbije, na snazi vanredna situacija.

Izvor: Al Jazeera