Šteta od poplava četiri milijarde KM

EU: Ako rekonstrukcija bude išla brzo, i ekonomski oporavak će biti mnogo brži (Al Jazeera)

Ekonomska šteta od poplava koje su prošli mjesec pogodile mnoge gradove Bosne i Hercegovine iznose četiri milijarde konvertibilnih maraka (KM), kazao je danas glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni nalazi procjena potreba za sanacijom nakon poplava u BiH, javlja Anadolija.

“Ovo je inicijalna ocjena o procjeni potreba nakon poplava koje su pogodile BiH. U utvrđivanju visine šteta učestvovalo je oko 100 predstavnika, od Federacije BiH, Republike Srpske, mnogih međunarodnih eksperata, Svjetske banke pa do Evropske unije. Prema našoj ocjeni, šteta od poplava u BiH iznosi četiri milijarde konvertibilnih maraka. U naredne dvije sedmice ćemo imati finalnu ocjenu, ali koja se neće značajnije mijenjati od cifre koju sada imamo”, rekao je McGuffie.

Naglasio je kako će Federacija BiH i Republika Srpska dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava.

“Ocjena šteta nije vršena geografski, tako da će raspodjela novca prema entitetima biti ista. Ocjena šteta je vršena prema sektorima pa će bh. entiteti, FBiH i RS, dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava. Tu neće biti nekih velikih razlika”, rekao je glasnogovornik Delegacije EU-a u BiH.

Istakao je da se u narednom periodu očekuje organizacija donatorske konferencije kako bi bila prikupljena pomoć za BiH.

Očekuje se ekonomska stagnacija

“BiH već sada ima zagarantiranih 42 miliona eura iz IPA fondova koje je osigurala Evropska unija. Novac će biti prikupljen u narednom periodu, a tu će pomoći međunarodne institucije ali i bh. vlasti. Već u julu, prije ljetnjih godišnjih odmora, se može očekivati donatorska konferencija gdje bi se prikupljao novac za BiH”, kazao je McGuffie.

Vođa tima i koordinator u ime EU-a za procjenu potreba za sanacijom Ricardo Zapata Marti izjavio je da će BiH ove godine zabilježiti ekonomsku stagnaciju kao posljedica razornih poplava.

“Zajedno sa vlastima BiH uradili smo procjenu šteta nastalu u poplavama u BiH. Osim što štete koje su nastale u poplavama iznose četiri milijarde maraka, one će smanjiti i ekonomski rast BiH u narednom periodu, tako da će on iznositi – 1,1 posto. Pogođena je i poljoprivreda pa će proizvodnja u tom sektoru u narednom periodu također, opasti. Ali ako rekonstrukcija bude išla brzo, i ekonomski oporavak će biti mnogo brži. Tu je građevinski sektor ključan za rast ekonomije”, kazao je Marti.

Inače, izradu procjena potreba za sanaciju nakon poplava u BiH predvodile su vlasti u BiH, uz podršku EU-a, UN-a i Svjetske banke.

Izvor: Agencije