Problemi s deponijama otpada u Hercegovini

Hercegovina se suočava s problemom odlaganja otpada. Postojeća deponija kod Mostara odavno je premašila kapacitete, te je prije dva mjeseca trebala biti zatvorena. Iako je nova deponija napravljena prije godinu dana, još je prazna.

Iako nemaju gdje, na deponiji Uborak kod Mostara moraju primiti još jedan kamion s otpadom.

“Jedina mogućnost nam je dizanje tijela deponije na viši nivo. Jedino taj način trenutno postoji da bi primili otpad”, ističe Hasan Stupac, direktor deponije koja je već četiri metra viša no što je trebala biti.

Jake kiše svaki su put zbog toga moguća opasnost.

“Imamo izuzetan dotok oborinskih voda. Onda može doći do klizišta, do katastrofe”, dodaje Stupac.

Ptice i vjetar

Za neplanirano visoku deponiju problem su i tu uobičajeni jaki vjetrovi. Znaju to u obližnjem naselju, gdje se bore s posljedicama.

“Otpad nanosi smeće, kese prazne, papire… I ptice nose, nije samo vjetar. Razni su raznosači”, govori Ibrahim Ćeralić iz Gornjih Vrapčića.

Deponija je trebala biti zatvorena prije dva mjeseca, no odluku je Federalno ministarstvo odgodilo, javlja novinar Al Jazeere Ivan Pavković iz Mostara.

“Stara deponija već je odavno premašila projektirane kapacitete. No, ono što je zanimljivo je da je tik uz nju smještena sasvim nova deponija. Kažu da je jedna od najsuvremenijih u regiji. Potpuno je dovršena, ali otpad u nju još ne stiže”, kaže Pavković.

I to zbog sudskog procesa. Prva deponija bila je dar Evropske unije Mostaru. Međutim, u procesu privatizacije komunalnog poduzeća Komos i deponija je postala poluprivatna. Većinski vlasnik, Grad Mostar, pokušao je prije osam godina otkupiti dionice, a nakon neuspjeha osnovao je novo javno preduzeće.

Onda je preko projekta Federalnog ministarstva okoliša Svjetska banka osigurala sredstva. No, najveći privatni dioničar postojeće deponije Uborak, koja se sada treba zatvoriti, sarajevski General servis, smatra se prevarenim. Sudski pokušavaju zaštititi svoje dionice, te osporiti novu deponiju, jer nema dozvolu.

Novi neplanski sloj

“Mi smo pokrenuli spor za osporavanje urbanističke suglasnosti novoj deponiji, koja je evidentno nelegalno izgrađena. Građevinski inspektor je to utvrdio, čak naredio i njeno rušenje, odnosno dovođenje kompleksa u prvobitno stanje. To poduzeće je uzelo sredstva namijenjena Uborku”, govori Mirnes Turbo, direktor General Servisa.

U Gradskoj upravi tvrde kako je javna, a ne privatna deponija bila uvjet za dobijanje kreditnih i dijela bespovratnih sredstava, te je zato novo preduzeće i osnovano.

“I tu smo zadovoljili uslove banke. Sve je išlo nesmetano, kredit je realizovan u cjelosti. Pokretanjem tužbe General servisa došli smo u vrlo nezavidnu situaciju, s obzirom na stanje na staroj deponiji”, kazala je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara.

Postojeća deponija do kraja godine napunit će potpuno novi neplanski sloj. No, složenoj priči o novoj deponiji, nastavljenoj na sudu u Sarajevu, ne nazire se kraj, pa će do daljnjeg ostati prazna.

Izvor: Al Jazeera