Pet šlepera pomoći za BiH iz Turske

Generalni sekretar Udruženja Abdullah Tuglu kazao je da su sretni što su poslali pomoć bratskoj BiH (Anadolija)

Turski Crveni polumjesec poslao je pet šlepera pomoći u kojima se nalaze kreveti, stolice i ostali namještaj, koji je obezbijedilo Udruženje proizvođača namještaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni direktor Crvenog polumjeseca Ahmet Lutfi Akar je, u obraćanju novinarima, podsjetio na velike štete koje su nastale nakon poplava, koje nisu zabilježene u posljednjih 120 godina na prostoru Balkana.

Ističući kako je Turska odmah pritrčala u pomoć bratskoj zemlji BiH, Akar je kazao da su turske institucije bile prve koje su dostavile humanitarnu pomoć u hrani, dekama i ostalim potrepštinama.

Akar je podsjetio da su poplave zadesile i Srbiju, kazavši kako je Turska također bila prva zemlja koja je dostavila pomoć u Srbiju.

Poziv građanima

“Turski Crveni polumjesec ne razlikuje jezik, vjeru, naciju ili spol, mi pomažemo svima kojima je potrebna pomoć. Dostavili smo pomoć u obje zemlje. Danas šaljemo pet šlepera, a tokom narednih dana nastavit ćemo sa slanjem pomoći. Predviđeni su projekti u vrijednosti od 5-6 miliona dolara. Sve općine, na čelu sa općinama Istanbul i Ankara, slat će pomoć preko nas. Do sada smo poslali 15 šlepera u BiH i podijelili pomoć među onima kojima je to potrebno. U ponedjeljak ćemo poslati još pet šlepera”, rekao je Akar.

Akar je podsjetio da rade u koordinaciji s Crvenim križem u BiH, te da je započela nova kampanja za prikupljanje pomoći u Turskoj, čiji je slogan “Poplave uzele nade BiH”.

On je pozvao sve građane da učestvuju u humanitarnoj kampanji, dodavši da “turski Crveni polumjesec neće ostaviti samu BiH, koja pokušava zacijeliti svoje rane”, te se zahvalio Udruženju proizvođača namještaja.

Generalni sekretar Udruženja Abdullah Tuglu kazao je da su sretni što su poslali pomoć bratskoj BiH. On je istakao da BiH gledaju kao “amanet” Osmanlija, dodavši da njihova pomoć neće ostati samo na pet šlepera.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada