Potvrđena optužnica protiv direktora SIPA-e

Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora (Arhiva)
Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u ponedjeljak optužnicu protiv Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage izaštitu – SIPA, javila je Federalna televizija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prije nekoliko dana optužnicu protiv Zupca jer se, kako se navodi u optužnici, tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine te odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e, piše sarajevski Dnevni avaz.

Optužnica je podignuta nakon tromjesečne istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a potpisao ju je državni tužilac Miroslav Marković.

U optužnici se navodi kako je utvrđeno da je Zubac opetovano odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprečavanju napada demonstranata na zgradu državnog Predsjedništva, koje mu je upućivao tadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Himzo Selimović.

Kazna do 10 godina zatvora

To je ranije u javnim istupima potvrdio Selimović, ističući kako je Zubac ignorirao ono što mu je bila zakonska obaveza.

Tadašnji komandant posebne jedinice SIPA-e Mirsad Vilić potvrdio je kako su njegovi policajci bili spremni djelovati, no direktor Agencije im to nije dopustio.

Ukoliko Zubac bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Zubac je prije dva dana suspendirao načelnika Odjela za zaštitu svjedoka SIPA-e Vahida Alagića, nakon što je obaviješten da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv njega otvorilo istragu zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Izvor: Agencije


Povezane

Dan nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo tužbu protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, nema naznaka da će on biti suspendovan. Tužba je podnesena zato što tokom protesta, 7. februara ove godine, nije odgovorio na zahtjev za pomoć, koji mu je uputio direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO