Novi ministri predstavljeni Hrvatskom saboru

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak su se predstavili novi ministri zdravlja i obrazovanja, Siniša Varga i Vedran Mornar, i dobili podršku nadležnih saborskih odbora. U oba resora dočekali su ih veliki problemi, a obojica najavljuju hitne promjene.

Sinišu Vargu je u Sabor doveo hrvatski premijer Zoran Milanović, ali ga je brzo ostavio zastupnicima. I njihovim pitanjima o zdravstvu, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Mene stvarno interesira što ćete napraviti sutra, ne prekosutra, nema kad prekosutra”, kazao je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Dujomir Marasović.

Rekao je šta će do kraja sedmice: sastat će se sa svim sindikatima i početi kolektivne pregovore. Uskoro svi liječnici možda neće imati iste plate.

“Ne može biti uranilovka u plaći… Ima više segmenata zdravstvenog sustava koji se ne daju usporediti jedni s drugima”, kaže Varga.

Lista čekanja

Ministar zdravlja iz bivše HDZ-ove vlade Darko Milinović želi mu puno sreće. Jer, stanje je, kaže, haotično.

“Do 1. 8. morate zaustaviti nekontrolirano bujanje listi čekanja. Danas preko pola milijuna ljudi, 600.000 ljudi, čeka na određene dijagnostičke postupke. Nikad gore…”, kazao je Milinović.

“Imam svoju listu na papiru i broj jedan je jedna stvar – lista čekanja. Broj jedan je pravo pacijenata na kvalitetnu, dostupnu, brzu zdravstvenu zaštitu, ali isto tako, koja je financijski održiva za cijeli zdravstveni sustav”, odgovorio mu je Varga.

Dug zdravstva iznosi 650 miliona eura. Varga, bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i budući ministar zdravlja zna da mu neće biti lako.

“Osobno, ja se, kao Siniša Varga, osjećam kao riba u vodi što se tiče upravljanja HZZO-om. Međutim, ja se sad osjećam kao ista ta riba, ali više nije u vodi, nego na gradelama sad trenutno”, rekao je on.

Mnogo pitanja i za Vedrana Mornara, budućeg ministra obrazovanja.

“Kakav je Vaš stav o vjeronauku u školama, prema zdravstvenom odgoju?”, upitao ga je zastupnik HDZ-a Goran Marić.

Vjeronauk i zdravstveni odgoj

“Mislim da vjeronauk u školama ima svoje mjesto. Mislim da je zdravstveni odgoj dobar, da tu ima nekoliko prijepornih poglavlja oko kojih bi se dalo diskutirati, ali u jednom dijalogu s udrugama, crkvom, ja se nadam da možemo naći rješenje”, odgovorio je Mornar.

Prvi potez će mu, najavio je, biti sastanak s čelnicima crkve. A novi predmet – građanski odgoj, koji je trebao biti uveden iduće školske godine, mogao bi pričekati. Smatra da je sadržaj dobar, ali da je predmeta i ovako previše.

U reformi školskog programa učenici će manje učiti činjenice, koje ionako mogu pronaći na internetu.

“Ali, ono što se ne može ‘proguglati’ je način razmišljanja, način logičkog zaključivanja i to je ono što bih ja poticao u toj nekoj kurikularnoj reformi, koja bi, po meni, krenula najesen”, smatra Mornar.

Nove ministre Sabor će potvrditi u srijedu, a do jeseni moraju obaviti mnogo posla.

Izvor: Al Jazeera