U južnom Sremu uništeni usjevi

Pšenica je ove godine u Srbiji posijana na blizu 580.000 hektara. Žetva bi trebala početi do kraja mjeseca. Prinos će, kažu u Privrednoj komori, biti veoma dobar.

Međutim, u selima južnog Srema žito, ali i kukuruz, ječam i soju, potpuno su uništile majske poplave, izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Pšenica na njivama uništena je u poplavama. U selu Jamena potopljeno je 90 posto obradivih površina.

Milan Savić vlasnik je 300 hektara zemlje i gotovo sve biljke su uvenule. U Švicarskoj je radio 27 godina, potom se vratio u Srbiju i uložio u poljoprivredu.

Pet godina pokušava uvjeriti lokalnu vlast da čisti riječne kanale.

‘Deset puta jeftinije’

“Lakše je sprečiti i jeftinija bi varijanta bila nego da nas što imamo ovolike štete – bilo ko da to plati i na čiji teret ide… Deset puta je, garantujem, jeftinije bilo”, kaže Milan.

Trideset kilometara sjevernije, pšenica je puna, a klas težak. U selu Vašice nije bilo poplava. Poljoprivrednici su imali sreće, iako se mjesto nalazi pored rijeke Bosut. Žito obilazi Saša Reljić. Kaže da su jake kiše, poslije kojih dolazi i jako sunce – dobre za pšenicu. Očekuje dobar prinos.

“Tamo gde nije bilo vode, iako je bilo dosta padavina, žito je to dobro podnelo, problem je bio samo ko nije prskao na vreme od bolesti i dolazilo je do određenog žutenja lista – neka, kako kažu poljoprivrednici, rđa koja je uticala na prinos žita. Tamo gde je prskano i gde je to odrađeno na vreme, prinos će biti jako dobar”, očekuje Saša.

U agraru najviše su stradali kukuruz, soja i suncokret. U Šumadiji su uništene razne vrste voća – jagode, maline, kupine, kao i sve vrste povrća.

Stabilno snabdijevanje

“Iako su poplave uništile veliki broj useva, snabdevanje tržišta Srbije poljoprivredno-prehrambenim proizvodima biće stabilno, ali se može očekivati smanjenje izvoza, kažu u Privrednoj komori Srbije”, izvještava Kostić.

Nenad Budimović kaže da se još procjenjuju štete od poplava u poljoprivredi. Procjenjuje se da je šteta po agraru gotovo 40 posto ukupne štete od poplava u Srbiji. Sada je bitno, kaže, spremiti se za sljedeću sezonu.

“Treba raditi na pripremi zemljišta za buduću sezonu i to treba svim da bude jasno, sada je potrebno – prva faza – da se ono što može da se preseje, to je kukuruz na manjim površinama, a najviše treba usmeriti ovu drugu fazu priprema zemljišta za sledeću sezonu, to je prioritet broj jedan”, kaže Nenad.

Žitnog hljeba će biti, ali kako ocjenjuju stručnjaci, poljoprivredi Srbije bit će potrebno skoro pet godina da se oporavi od poplava.

Izvor: Al Jazeera