Sindikati Crne Gore traže veće plate

Sindikati zdravstva, prosvjete, javne uprave i pravosuđa uputili su Crnogorskoj vladi zahtjev za počinjanje pregovora o povećanju zarada.

Uprkos najavi, iz Vlade još nema konkretnih odgovora kako osigurati sredstva za sindikalne zahtjeve.

Ukoliko odgovor ne bude zadovoljavajući, sindikati najavljuju štrajkove.  

Nezadovoljstvo u učionicama

U crnogorske učionice uvuklo se nezadovoljstvo. Niske plaće prosvjetnih radnika i rast životnih troškova razlog su što njih 11.500 traži povećanje.

“Ako kažemo da je prosječna zarada u obrazovanju ispod prosječne zarade u državi, prva je 480, druga 460 [eura], to bi bio dovoljan razlog da tražimo povećanje zarada i smatramo da naš posao koji radimo ne može da bude tako vrednovan”, ističe Zvonko Pavićević, predstavnik Sindikata prosvjete.

Nezadovoljni su i zdravstveni radnici. Plaća ljekara opće prakse manja je od 500 eura. Ova i sve druge moraju se povećati minimalno 5 posto za gotovo 8.000 zaposlenih, kažu u sindikatu.

“Postavlja se pitanje da li je potrebno zdravstvo na ovom nivou. Ono jeste glomazno – smanjite ga, redukujte ga, ali izdignite nivo, standard i dignitet profesije”, poručuje Ljiljana Krivokapić iz Sindikata zdravstva.

Preneseno u konkretne brojke, povećanje plaća u javnom sektoru zahtijevalo bi dodatnih 20 miliona eura u budžetu.

“Za sindikate ova cifra je dostižna uz, kažu, uštede na drugim budžetskim stavkama. Svoje zahtjeve zasnivaju i na sporazumu sa državom o politici zarada iz 2011, kojim se vlada obavezala da razmotri povećanje plata zaposlenih na budžetu ako se bruto društveni proizvod poveća za više od 3,5 odsto, što se u 2013. desilo”, izvještava iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Izostanak jasnog odgovora

No, i pored obećanja koje je dala, država za sada ne daje jasan odgovor ima li novca za tražena povećanja.

“Pitanje je samo u kojoj mjeri i u kom vremenu treba napraviti iskorak u smislu podrške njihovim zahtjevima. U tom pravcu ćemo naredne sedmice organizovati sastanak. Tu nema ništa netransparentno, ispod stola, sve je na stolu, potpuno realno i u granicama mogućnosti”, ističe Radoje Žugić, ministar finansija Crne Gore.

I pored toga, teško da će država naći sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru. Ekonomisti kažu, to bi destabiliziralo ukupne finansije.

“Rast plata u javnom sektoru i drugim institucijama značio bi dalji pritisak na rast budžetskog deficita, kroz rast deficita bi se potencirao rast javnog duga, što bi u ovom momentu bilo potpuno suprotno objavljenom konceptu konsolidacije i stabilizacije javnih finansija”, ističe Vasilije Kostić, ekonomista.

Problem zarada u ovom dijelu javnog sektora aktualiziran je jer u augustu počinju pripreme budžeta za narednu godinu. Zato sindikati insistiraju da se posebno odrede sredstva za povećanje plaća i to ugradi u planiranje budžeta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO