Osude ubistva kandidata za Skupštinu Kosova

Pista je prema broju osvojenih glasova u Orahovcu bio odmah iza lidera PDK-a (Facebook)
Pista je prema broju osvojenih glasova u Orahovcu bio odmah iza lidera PDK-a (Facebook)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je ubistvo kandidata Demokratske partije Kosova (PDK) za poslanika na općim izborima Elvisa Piste.

“Predsednica Jahjaga u ime institucija, građana i u svoje lično ime izražava iskreno saučešće porodici Pista zbog gubitka njihovog najmilijeg”, navodi se u saopćenju iz kabineta Predsjedništva, prenosi Agencija Anadolija.

Kosovska predsjednica naglašava da takvi akti ugrožavaju vladavinu reda i zakona. Zatražila je od istražnih organa da uhvate počinioce ubistva i izvedu ih pred lice pravde.

I odlazeći predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je izrazio duboku bol i žalost zbog ubistva Elvisa Piste, kandidata za poslanika Skupštine.

Saučešće porodici

Izrazio je saučešće porodici Pista i zatražio od organa reda da što prije rasvijetle ovaj jeziv čin, te da počinioci dobiju zasluženu kaznu.

Ranije je i odlazeći premijer Kosova Hashim Thaci snažno osudio ovaj “zločinački i suludi akt ubistva” i naveo da će država poduzeti sve potrebne mjere kako bi se brzo rasvijetlio događaj i počinioci ovog barbarskog čina izveli pred lice pravde.

Kandidat za poslanika na listi Demokratske partije Kosova Elvis Pista (29) ubijen je sinoć iz vatrenog oružja u Orahovcu, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Motivi ubistva su za sada nepoznati. Prema izvještaju Kosovske policije, Pista je ubijen oko 45 minuta iza ponoći u dvorištu restorana “Haja Petrol” u Orahovcu.

“Prema prvim informacijama, sa mesta događaja E. P. iz Orahovca je bio sa svojim poznanicima u restoranu. Čim je izašao iz objekta sa svojom suprugom i poznanicima sa kojima je bio u njemu, pogođen je s leđa iz vatrenog oružja sa distance od oko pet metara”, navedeno je u saopćenju policije u Orahovcu.

Pista je prema broju osvojenih glasova u Orahovcu bio odmah iza lidera PDK-a Hashima Thacija, sa oko 4.700 glasova.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Nekoliko, do sada opozicionih stranaka Kosova je potpisalo sporazum kojim namjeravaju formirati novu Vladu Kosova. U priopćenju za medije koje je izdala Alijansa za budućnost Kosova kaže se da je postignut dogovor da se za premijera Kosova nominira njen lider Ramush Haradinaj.  Avni Ahmetaj ima više informacija iz Prištine.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO