Dačić dočekao Lavrova u Beogradu

Dačić ruskog kolegu Lavrova dočekao na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' (AFP)
Dačić ruskog kolegu Lavrova dočekao na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' (AFP)

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić istakao je danas, po dolasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u dvodnevnu posjetu Beogradu, kako je taj događaj još jedan korak u razvoju političkih odnosa dvije bratske i prijateljske države.

„Ruska Federacija i Srbija imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i želimo da naše odnose i nadalje razvijamo u duhu prijateljstva“, rekao je Dačić po dolasku ruskog ministra vanjskih poslova na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Posjeta ministra Lavrova Srbiji bit će, prema Dačićevim riječima, prilika za razgovor o svim pitanjima od interesa za bilateralne odnose Srbije i Rusije.

Kako je istakao Dačić, šefa ruske diplomatije, koji se nakon tri godine ponovno nalazi u posjeti Srbiji, „srpski narod i Vlada dočekuju sa velikom radošću“.

U kratkom obraćanju novinarima, Lavrov je istakao da visoko cijeni stav Srbije koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Evropi jer, kako je rekao, Rusija želi da sve zemlje EU-a i Euroazije budu u zajedničkom privrednom i humanitarnom prostoru.

Lavrov se, odgovarajući na pitanje novinara jednog stranog medija, nakratko osvrnuo i na situaciju u Ukrajini te uputio poruku Vladi u Kijevu.

„Već smo rekli ono što imamo kazati. Ukrajinsko rukovodstvo mora zaustaviti nasilje i pozabaviti se pitanjem u vezi sa plinom i sve karte su na toj strani stola“, rekao je Lavrov.

Plan drugog dana

Drugog dana posjete Lavrova predviđeno je potpisivanje plana konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za period 2015-2016. godine.

Šef ruske diplomatije će se tokom posjete Beogradu susresti sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Zvanični predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič je, uoči dolaska Lavrova u Srbiju, izjavio da će tokom te posjete doći do razmjene mišljenja o osnovnim aspektima bilateralnih odnosa, toku realizacije postavljenih zadataka i omogućavanja postavljanja novih orijentira.

“Posebna pažnja bit će posvećena širenju političke saradnje u duhu deklaracije o strateškom partnerstvu između Rusije i Srbije”, rekao je Lukaševič.

Naveo je da će tema razgovora tokom susreta Lavrova sa srbijanskim zvaničnicima biti razmjena mišljenja o aktuelnim međunarodnim problemima, uključujući opću evropsku tematiku i situaciju na Balkanu.

U okviru širenja strateškog partnerstva između Srbije i Rusije važno mjesto u razgovorima Lavrova sa vlastima Srbije zauzet će i tema o trgovačko-ekonomskoj razmjeni koja je prošle godine iznosila dvije milijarde dolara i za 15 posto je veća u odnosu na godinu ranije.

Izvor: Agencije


Povezane

Ukrajinska vojska počela je dugo očekivanu akciju protiv proruskih demonstranata na istoku zemlje, koji već danima blokiraju vladine zgrade. Kijev akciju naziva protivterorističkom. Ruski predsjednik Putin traži od UN-a i međunarodne zajednice jasnu osudu akcije. Premijer Medvedev upozorava da je Ukrajina na rubu građanskog rata.   

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO