Zatvorena birališta na izborima u Vukovaru

Biračka mjesta, na kojima su građani Vukovara glasali na prijevremenim izborima za novu gradsku skupštinu i gradonačelnika, zatvorena su, a prvi nezvanični rezultati očekuju se u kasnije u nedjelju.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, u Vukovaru je do 16 sati glasalo 32,89 posto birača.

To je približno isti broj birača koji je i prije godinu dana, kada su održani redovni lokalni izbori, izašao na izborima u Vukovaru. Tada je do 16 sati glasalo 32,73 birača, navela je Hina.

Građani Vukovara na prijevremenim izborima glasali su za novi sastav Gradskog vijeća i izabrali novoga gradonačelnika.

Gradsko vijeće Vukovara, u kojem je većinu imala koalicija HDZ – HSP Dr Ante Starčević (HSP AS), uz podršku nezavisnog vijećnika, a bivšeg SDP-ovca Željka Pinjuha, Vlada je raspustila proljetos zbog neusvajanja gradskog proračuna, te je razriješen i dotadašnji gradonačelnik Željko Sabo (SDP).

Za izbore za vukovarsko Gradsko vijeće kandidacijske liste predale su četiri koalicije, tri grupe birača te jedna stranka.

Novog gradonačelnika građani Vukovara birali su između Dragana Crnogorca (SDSS-SNS-NSS), Andreja Georgievskog (grupa birača), Slavka Mirnića (Naša stranka), Ivana Penave (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ), Željka Pinjuha (grupa birača) i dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe (grupa birača).

SDP podržava Sabu

Vukovarski SDP nije imao vlastitog kandidata za gradonačelnika već je dogovorena podrška te stranke kandidaturi dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe.

Sabo, iako član SDP-a, na izbore izlazi samostalno ne želeći opterećivati stranku nakon što je protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku počelo suđenje za pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika u Gradskom vijeću.

U vukovarskom SDP-u su ocijenili da bi bilo kontraproduktivno istaknuti još jednog SDP-ovca kao kandidata za gradonačelnika.

Nakon niza apela i poziva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se stranke centra i desnice s hrvatskim predznakom ujedine i pokušaju osigurati većinu u Gradskom vijeću te “iznjedriti” novog gradonačelnika, stvorena je velika koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ.

Kandidata te koalicije za gradonačelnika Ivana Penavu (HDZ) podržat će i koalicija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH, koja nije istaknula vlastitog gradonačelničkog kandidata.

Srpske stranke u koaliciji

Prvi put na izbore u Vukovaru zajedno izlaze tri stranke srpskog predznaka u želji da pridobiju podršku birača srpske nacionalnosti.

Jedna od značajki ovogodišnjih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika Vukovara je i gotovo potpuni izostanak predizborne kampanje.

Osim završnih predizbornih skupova koalicija predvođenih HDZ-om, SDP-om i SDSS-om, izostala su bilo kakav druga predizborna događanja, pa i uobičajene konferencije za novinare.

Prema podacima Ureda državne uprave, u popisu birača grada Vukovara nalazi se 27.148 birača koji će 15. juna moći glasati na ukupno 32 glasačka mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije