Srbiji nedostaju socijalni radnici

I pored velike nezaposlenosti u Srbiji, postoje zanimanja koja su deficitarna.

Socijalni radnici nedostaju na jugu te zemlje, ali i u pojedinim dijelovima Vojvodine, zbog čega nadležno ministarstvo planira pokrenuti akcije za motivaciju zapošljavanja u manjim mjestima.

Ivana Toković jedina je socijalna radnica u niškom Centru za porodični smještaj i usvojenje i njen posao podrazumijeva i procjenu potencijalnih hraniteljskih porodica, što za nju znači rad sa više od 400 porodica.

“Uz pomoć kolega postižem da obilazim i da se posvetim mojim porodicama, ali je jako teško i fizički ne mogu da postignem da idem i u vanredne procene i redovne, jer kvalitet rada bi se odrazio i na moje porodice”, kaže Ivana.

U Centru za porodični smještaj kažu da su imali sreće, jer je kod njih Ivana volontirala, pa se prijavila za posao i na konkursu bila jedini kandidat.

“Ono što je karakteristično za Niš i pet upravnih okruga na jugu i jugoistoku Srbije jeste da je veliki broj praznih mesta za socijalne radnike. Naime, prilikom raspisivanja konkursa za radno mesto socijalnog radnika u našoj ustanovi nismo imali ni jednog sa biroa koji se javio”, ukazuje Violeta Blagojević, direktorica Centra za porodični smještaj.

Niš bez socijalnih radnika

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović javlja da u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje na evidenciji nezaposlenih nema nijednog socijalnog radnika.

“Slična situacija je i u ostalim gradovima na jugu Srbije. Socijalni radnici fakultet mogu da završe jedino u Beogradu, dok na Niškom univerzitetu kažu da su pokrenuli postupak za otvaranje nove studijske grupe, ali da će prve studente upisati tek za tri godine”, javlja Kosanović.

S druge strane, veliki je broj nezaposlenih socijalnih radnika u drugim dijelovima Srbije, a u Beogradu najviše.

Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu zato planira motivirati socijalne radnike za zaposlenje u manjim mjestima.

“U tim manjim lokalnim zajednicama siguran sam da ima i praznih stanova, gde bi mogli eventualno obezbediti stan”, tvrdi Laslo Čikoš iz Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu.

U Srbiji je bez posla gotovo 250 socijalnih radnika, 29 gradova ima samo jednog nezaposlenog, a u većini mjesta na jugu i u Vojvodini nema socijalnih radnika na listama biroa za zapošljavanje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO