Kupci na pijacama ne žele sumnjivo povrće

Poplave koje su pogodile Srbiju utjecale su u nekim slučajevima i na kvalitet povrća koje se prodaje po pijacama.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” otkrio je salmonelu u nekim proizvodima, što je na pojedinim pijacama dovelo do smanjene prodaje povrća i voća, a stručnjaci ističu da se provode svakodnevna ispitivanja na beogradskim pijacama. 

Upravo zbog toga ove sezone prodavači moraju uvjeravati kupce da njihovi proizvodi nisu iz poplavljenog područja, ali mnogi sumnjaju u ispravnost zeleniša.

“Milion odsto nisam sigurna, ne nikako, jer se to mešalo i sa kanalizacijom, i sa jamama, i sa svim i svačim i to je zatrovano”, upozorava Beograđanka Julka Popović.

Njena sugrađanka Zorica Janjušević priznaje kako nije sigurna i zato ne kupuje na pijacama, nego u velikim marketima.

“Nisam sigurna i zato pet stotina puta prođem da bih kupila da bih videla. Nisam sigurna”, navodi Jovana Simić.

Salmonela u peršunu i blitvi

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije pregledali su proizvode sa nekoliko beogradskih pijaca, javlja Al Jazeerin reporter Marko Subotić, te dodaje kako su od ukupno 25 ispitanih uzoraka salmonelu otkrili na peršunu i blitvi.

“Prvo, taj nalaz salmonele nije toliko strašan. Ona ne sme da bude ni u jednoj namirnici, ali opet je važna preventiva. Salmonelu ili bilo koju bakteriju na voću i povrću je mnogo lakše odstraniti nego da je na nekom proizvodu životinjskog porekla. Za voće i povrće ono što je bitno to je da se dobro ispere i samim tim mi svodimo taj broj bakterija na minimum – kad se dobro opere”, navodi Zorica Jovanovski, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Institutu Batut.

Zbog toga, prodavači na pijacama su obavezni imati potvrdu da proizvodi koje prodaju ne dolaze iz poplavljenih područja.

Inspekcije vrlo česte

Fitosanitarna inspekcija koja provjerava ispravnost proizvoda bilježila je prisustvo bakterija na povrću i voću i prije poplava, ali kako kažu, sada su posebno oprezni.

“Kad u kontrolama otkrijemo, odnosno utvrdimo neku nepravilnost ili labaratorijska analiza praktično pokaže neispravnost nekog proizvoda, preuzimaju se zakonom propisane mere koje podrazumevaju zabranu prometa, te uništavanje i procesuiranje onih koji vrše promet odnosno proizvođača nadležnom sudu”, upozorava Nebojša Milosavljević, načelnik odjeljenja fitosanitarne inspekcije.

Institut Batut još nije ispitivao zemljište u poplavljenim područjima, pa će u narednom periodu obaviti istraživanja koja trebaju utvrditi je li došlo do povećanja teških metala u zemlji koja je bila po vodom.

Za sada, teških metala nema u uzorcima voća i povrća koje je istraživao Institut Batut.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO