Štete od poplava u RS-u 665 miliona eura

RS osniva Fond solidarnosti, te uvodi poseban doprinos za solidarnost (EPA)

Prema podacima Vlade Republike Srpske prve procjene govore o 665 milijuna eura štete od poplava u tom bh. entitetu, no one bi mogle narasti na 818 milijuna eura, jer procjene na terenu još traju.

Pogođeno je blizu 40 posto teritorija, a čak 58 posto od ukupnog broja stanovnika bilo je izravno izloženo ili je osjetilo posljedice poplava.

U Narodnoj skupštini RS-a raspravlja se o mjerama koje entitetska Vlada predlaže za sanaciju štete, među kojima je i osnivanje Fonda solidarnosti, te uvođenje posebnog doprinosa za solidarnost. Ukupno je predloženo 10 zakona.

Al Jazeerin reporter Sanel Kajan javlja kako su neke od mjera uvođenje posebnih doprinosa na plaće, pri čemu bi se izdvajalo tri posto od primanja zaposlenika. Od tog iznosa, pola bi pokrivali zaposlenici, a pola poslodavci.

I od mirovina bi se uzimalo od jedne do pet konvertibilnih maraka (od pola do 2,5 eura), a određeni iznos izdvajao bi se i od registracije vozila te kod izdavanja dozvola za nošenje oružja.

Predviđeno je, javlja Kajan, da Fond solidarnosti bude u funkciji do 2021. godine.

Kritike udruga i opozicije

Transparency International BIH i nevladine udruge uputile su prigovor na prijedlog osnivanja Fonda, jer zakon ne definira način raspodjele sredstava i sanacije štete, nego je to prepušteno Vladi.

Po njima, to ostavlja prostor za manipulacije i netransparentnost.

Kažu i kako „sama činjenica da je u upravnom odboru Fonda solidarnosti predviđeno većinsko učešće predstavnika Vlade, ostavlja Vladi monopol nad donošenjem odluka, dok s druge strane nije omogućeno civilnom sektoru ni građanima da vrše nadzor i utiču na donošenje odluka“.

Traže da se pojedinačne uplate i isplate iz Fonda solidarnosti javno objavljuju, a da predloženo rješenje ne daje jamstvo da će ta sredstva biti raspoređena onima kojima je najpotrebnija.

Na kritike iz opozicije, premijerka RS-a Željka Cvijanović odgovara: „Ono što je prioritet jeste da se usvoji ovaj set zakona i da se onda ide na definisanje svega što je potrebno da radimo u budućem periodu. Dakle, gluva sam za opoziciju“.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je u večernjim satima zasjedanje i najavio nastavak za sutra kada će se i glasati o predloženom setu zakona.

Izvor: Al Jazeera