Protestna nota IZ Vatikanu radi dočeka Kordiću

Doček osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću organizirali su određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve (Pixsell)
Doček osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću organizirali su određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve (Pixsell)

U povodu dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića kojeg su organizirali određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve, Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH uputio je protestnu notu ambasadi Vatikana u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U noti se izražava zaprepaštenje Islamske zajednice ovakvim postupkom visokih funkcionera Katoličke crkve i traži pojašnjenje takvog postupka, objavljeno je na službenoj internet stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nekoliko stotina okupljenih u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6. juna dočekalo je haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, u ratnom periodu u BiH visokog zvaničnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uz pjevanje domoljubnih pjesama.

Kordić, koji je u Haškom tribunalu 2004. godine osuđen na kaznu od 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni, pušten je na slobodu nakon što je dvije trećine kazne proveo u zatvoru u Austriji.

Dario Kordić je oslobođen odgovornosti za zločine na nekoliko lokacija, na primjer u Novom Travniku, ali je većina drugih optužbi potvrđena.

Među potvrđenim optužbama je i ona kojom se tereti za odgovornost za najteži zločin iz optužnice – napad na selo Ahmići, 16. aprila 1993.

Proglašen je krivim za poticanje i naređivanje sistematskih napada na civile i protupravnih zatočavanja u nizu drugih mjesta srednje Bosne, među kojima u Busovači i na području Kiseljaka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO