Produžen mandat EULEX-a na Kosovu

EULEX se do sada bavio, između ostalog, vrlo osjetljivim pitanjima lokalnog pravosuđa, posebno u vezi s korupcijom (EPA)

Evropska unija je za dvije godine produžila mandat svoje policijske i pravosudne misije EULEX, koja od 2008. radi na jačanju pravne države na Kosovu. 

Prilikom tog očekivanog produženja do juna 2016. godine 28 država se složilo da treba razviti okvir misije koja će prvenstveno biti posvećena jačanju kapaciteta na cijelom Kosovu, sigurnosti i pokretanju sporazuma zaključenih u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine, navodi EU.

Misija će paralelno ubrzati prijenos svojih aktivnosti mjesnim institucijama i drugim čimbenicima EU-a, posebno u području pravosuđa.

EULEX, pokrenut nekoliko godina, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, do sada se bavio, među ostalima, vrlo osjetljivim pitanjima lokalnog pravosuđa, posebice u vezi s korupcijom.

Zbližavanje sa EU-om

Misija sada ima blizu 2.000 mjesnih i međunarodnih članova i pet država partnera, među kojima su Kanada, Sjedinjene Države i Švicarska.

Osim EULEX-a, međunarodna zajednica je aktivna na Kosovu s NATO-ovim vojnim snagama KFOR, uspostavljenim 1999. na osnovu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kraju rata na Kosovu.

Kosovo se historijskim dogovorom u aprilu 2013. obavezalo na zbližavanje s EU-om i na poboljšanje bilateralnih odnosa sa Srbijom.

Izvor: Agencije