Hrvatska mora platiti odštetu udovici ratne žrtve

Sud smatra da vlasti nisu slijedile vjerodostojne tragove o identitetu odgovornih počinitelja ubistva (EPA)
Sud smatra da vlasti nisu slijedile vjerodostojne tragove o identitetu odgovornih počinitelja ubistva (EPA)

Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu (EHCR) presuđeno je protiv Republike Hrvatske, a u korist udovice Vase Jelića iz Siska. 

U slučaju, “Jelić protiv Hrvatske” radi se o tužbi udovice Ane Jelić da Republika Hrvatska nije provela primjerenu istragu smrti njezina supruga, hrvatskog Srbina, prenosi Hina.

Njega je uhapsila hrvatska policija u novembru 1991. na području Siska, a poslije ga je i usmrtila.

Sud je zaključio da je u tom slučaju prekršen članak 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima što se tiče obveze vlasti da učinkovito istraže smrt supruga Ane Jelić.

“Sud smatra da vlasti nisu slijedile vjerodostojne tragove o identitetu odgovornih počinitelja ubistva. Sud priznaje poteškoće u istraživanju ovog slučaja: postojali su navodi o velikom broju ciljanih nestanaka i ubijanja civila srpskog porijekla na području Siska, a dvije osobe koje su poslije identificirane kao glavni osumnjičenici imali su visoke pozicije u lokalnoj policiji sve do 1999. godine. Međutim, Sud nalazi da te okolnosti nisu mogle osloboditi vlasti njihove obveze učinkovitog progona zločina”, navodi ECHR.

Visoke pozicije

Te dvije osobe su Đuro Brodarac i Vladimir Milanković, u vrijeme rata načelnik sisačko-moslavačke policije i njegov zamjenik, koji su 2011. osumnjičeni za ratne zločine i privedeni.

Brodarac je umro nedugo nakon pritvaranja, a Milanković je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Sisku 1991. i 1992. godine kada su ubijene 24 osobe.

Sud je odredio da Hrvatska mora isplatiti Ani Jelić 20.000 eura odštete i hiljadu eura sudskih troškova. Hrvatska ima pravo na žalbu.

Prema podacima nevladinog udruženja Dokumenta, pred istim sudom, vodi se dvadesetak sličnih postupaka za ratne zločine, odnosno za neefikasne istrage ubistava s početka devedesetih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO