Haradinaj: Thaci neće birati mandatara vlade

Vođa Alijanse za budućnost Kosova i kandidat opozicije za novog premijera Ramush Haradinaj odbija saradnju sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thacija.

Gostujući na albanskoj televiziji Top Channel, Haradinaj je rekao da je upravo ta stranka najodgovornija za teško stanje i visok stepen korupcije na Kosovu.

Haradinaj tvrdi da Thacijeva Demokratska partija Kosova, uprkos najvećem broju osvojenih glasova građana, ne može da bira mandatara jer, kako navodi, nijedna albanska stranka ne želi da sarađuje s njim.

“Nećemo tolerisati korumpiranu vladu u situaciji koju imamo. Ovo je ozbiljna zemlja kao i partije koje danas čine većinu. Dobro je da svi prihvate ovu poruku, a ponajviše Demokratska partija Kosova i gospodin Thaci”, rekao je Haradinaj.

Sporna odredba Ustava

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Thacijeva Demokratska partija osvojila je pojedinačno najviše glasova. No, njegova lista za Parlament osvojila je gotovo upola manje nego ostale albanske partije.

“Situacija će za njega [Thacija] biti veoma teška … u smislu suočavanja sa činjenicom da mora da preda upravljanje zemljom”, rekao je Haradinaj.

Sporni članak kosovskog Ustava, na koji se pozivao Thaci, ne predviđa izričito dodjelu mandata stranci sa najviše glasova.

“Predsjednik Republike Kosovo, nakon izbora i konsultacija sa političkim strankama ili koalicijama, koje su dobile neophodnu većinu za formiranje vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera”, piše u Ustavu.

Ako u roku od 15 dana mandatar ne dobije povjerenje Parlamenta, predsjednica Kosova ima 10 dana da imenuje drugog mandatara.

Ukoliko vlada ni drugi put ne bude izabrana, u roku od 40 dana izbori se ponavljaju.

“Dogovor postignut između Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i partije ‘Nisma’ je dobar – jer su oni dobili oko 70 posto glasova, ali mislim da po Ustavu treba da se ponove izbori”, rekao je stanovnik Prištine Hysen Cervadiku.

“Mislim da Premijer Thaci ima pravo da formira vladu i da ostane na funkciji premijera jer je on dobio najviše glasova građana. Zalaganja opozicionog bloka su protivustavna. Ako opozicione partije neće da ga podrže u Skupštini, onda bi trebalo opet održati izbore, kaže njegov sugrađanin Fitim Sopijani.

Stanovnik Prištine Afrim Musoli dodaje: “Najbolje rješenje je da se Ustavni sud izjasni o ovom pitanju. Mi nismo pravnici i ne znamo šta predviđa Ustav, tako da bi to bilo najbolje rješenje.”

Ramush Haradinaj je bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova. U periodu od decembra 2004. do marta 2005. godine vršio je dužnost premijera.

Bio je optužen za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu, ali je na kraju  oslobođen svih optužbi.

Izvor: Al Jazeera