Prolongirana odluka o suspenziji Zubca

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas nije odlučivao o smjeni niti o suspenziji direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, Gorana Zubca.

Tužiteljstvo BiH još nema informaciju iz suda o tome hoće li optužnica biti potvrđena ili odbačena, a tereti se za nesavjestan rad, jer nije uputio pomoć tokom protesta 7. februara, iako je to od njega traženo, izvijestio je Vladimir Bobetić, novinar Al Jazeere.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH i jeste i nije raspravljao o Zubcu. Tako je kazao predsjednik odbora Žiko Krunić.

Od svih nadležni tijela u Bosni i Hercegovini traže detaljan izvještaj o tome šta se dogodilo 7. februara, kako bi se utvrdilo da li ima odgovornosti drugih agencija.

Nakon toga, odbor će izvršiti detaljnu analizu i donijeti odgovarajuće zaključke. Goran Zubac je nevin dok sud ne utvrdi suprotno, kaže Krunić.

“Nije logično da u jednom takvom događaju da sve druge agencije su uredu, da niko nizašta nije odgovoran, samo je odgovorna jedna agencija ili jedan čovjek”, rekao je Krunić.

‘Politički motivi’

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika kažu da je optužnica politički motivirana, sa namjerom da SIPA-u preuzume Stranka demokratske akcije (SDA).

Tvrde da je Zubac u dvije godine postigao više nego od kada je agencija osnovana.

Dušanka Majkić iz SNSD-a je kazala: “Veoma je stalo predstavnicima Bošnjaka, i to posebno SDA da se to mjesto uzme pod šapu SDA, jer će na taj način moći da se u ovoj zemlji radi šta hoće. SIPA je bila posljednja brana na tome  “

SDA upozorava da svi oni koji ne budu izvršavali svoje zakonske obaveze, također mogu doći pod udar zakona. Pitanje Gorana Zubca je pitanje provođenja zakona i ne smije zavisiti od političke volje.

“Pravo pitanje za nezavisni odbor je pitanje zašto se ne razmatra situacija u pogledu suspenzije kada imamo slučaj podnesene optužnice. Nezavisni odbor mora da odgovori na to pitanje”, poručio je Šefik Džaferović, član Parlamenta BiH. 

Nezavisni odbor, između ostalog, razmatra pritužbe na rad rukovodilaca policijskih tijela BiH, a predlaže i smjenu rukovodilaca ako su počinili krivično djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO