Potvrđena optužnica protiv Zsolta Hernadija

Hernadijeva odbrana najavila je žalbe na sudske odluke jer smatra da optužnica nije utemeljena (EPA)

Zagrebački Županijski sud potvrdio je u utorak optužnicu protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija koji se tereti da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji osigurao većinska upravljačka prava u INA-i, prenosi Hina.

Optužno vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac objavilo je da će se Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, suditi u odsustvu, a odbijen je i zahtjev njegove odbrane da se ukine odluka o istražnom zatvoru koji mu je određen zbog bijega.

Hernadijeva odbrana najavila je žalbe na današnje sudske odluke jer smatra da optužnica, kao i odluke o istražnom zatvoru i suđenju u odsustvu nisu utemeljene.

No, tužiteljica iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Vanja Marušić kazala je da je zadovoljna jer je sud potvrdio sve njihove zahtjeve.

Iz USKOK-a tvrde kako je šef MOL-a tokom 2008. i 2009. godine sa Sanaderom dogovorio da će za mito od deset miliona eura, u mađarsku korist, izmijeniti međudionički ugovor u INA-i.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u decembru 2012. godine i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula prošle godine.

Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati, pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Odbačena privatna tužba

Sanader je, zbog primanja mita od Hernadija, osuđen na deset godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske još nije donio pravosnažnu odluku u tom slučaju, iako je prije nekoliko mjeseci razmotrio žalbe njegove odbrane i USKOK-a.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. mart) USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova odbrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem maja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prevaru i pronevjeru, koju je podigla njegova bivša saradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.

Izvor: Al Jazeera i agencije