Hrvatski građani više neće čekati na šalteru

Vlada Hrvatske je predstavila dugonajavljivani Središnji državni portal i projekt e-Građani kojim se želi omogućiti da se na jednom mjestu ima uvid u sve važne informacije.

Građani, primjerice, već sada mogu samostalno tiskati domovnicu, rodni list i mnoge druge dokumente za koje se dosad moralo čekati u redovima.

Prvi korak na putu da se postane e-građaninom počinje na šalteru Financijske agencije (Fina), pri čemu se u pristupnici navedu osnovni osobni podaci. Potom slijedi registracija.

“Nakon popunjavanja pristupnice u poslovnici Fine dobije se korisničko ime i aktivacijski kôd, nakon čega je sljedeći korak aktivacija računa. Nakon toga, ulazi se u elektronički svijet državne birokracije”, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Svaki građanin ima svoj pretinac za komunikaciju sa cjelokupnom državnom upravom.

Nema više čekanja

Primjerice, više nema potrebe za odlaskom u matični ured za podizanje domovnice ili rodnog lista koji su dostupni u svega nekoliko klikova mišem.

“Građani će nositi manje papira. Danas smo državu približili građanima i sada će napokon vidjeti obavijesti na računalima i mobitelima, a iduća faza je da će moći i dobivati i rješavati papire”, ocjenjuje Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih u Vladi Hrvatske.

Na portalu je moguće i provjeriti i podatke o osobnom liječniku ili stomatologu, doći do podataka o radnom stažu, mirovinskom osiguranju, poreznoj kartici.

Putem funkcije e-školskog dnevnika moguće je i pratiti ocjene i izostanke djece. 

“Ako vam dijete kaže da je u školi, a vi vidite da je izostalo, možete ga nazvati i provjeriti. Djeluje malo spooky, ali takav je svijet u kojem živimo”, kaže Darko Parić, pomoćnik ministra uprave.

Potpuno siguran sistem

Nakon što se izglasa zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, što je planirano do 15. srpnja, sve javne institucije imat će obvezu biti u sustavu i na raspolaganju će biti puno više usluga. Sustav je, uvjeravaju u Vladi, potpuno siguran.  

“Sigurnost je prioritetna. Nisu sve informacije na ovom mjestu. Ovaj portal omogućuje da šetam državnom upravom, a sve informacije su i dalje u svojim matičnim uredima”, dodaje Parić.

Projekt e-građanina vrijedan je najmanje četiri milijuna eura, a u Vladi vjeruju da će se građani brzo naviknuti na novu uslugu.

“Imamo više od milijun korisnika internet bankarstva. Moja se mama neće vjerojatno nikada naučiti na internet, ali nove generacije stižu”, napominje ministrica Opačić.

Nove generacije zbog ovog projekta, ipak, ne bi trebale okusiti iskustvo čekanja na šalterima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO