Transakcije s BiH pod strogi nadzor

Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) izdao je saopćenje u kojem se zemlje članice Moneyvala, ali i druge, pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Takva odluka Moneyvala je bila očekivana nakon što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do 1. juna nije usvojio zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti. 

Moneyval će poslati preporuku i globalnom tijelu Financial Action Task Force (FATF), koje ima takozvanu crnu listu.

Rigorozne kontrole

Stavljanjem Bosne i Hercegovine na ovu listu svako finansijsko poslovanje s tom zemljom je objekt strogog nadzora.

Slanje novca iz inozemstva će biti mnogo kompliciranije, jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Moneyval je otvorio ove procedure kad je riječ o Bosni i Hercegovini zbog važnih nedostataka u zakonodavstvu te zemlje u vezi sa sprečavanjem i borbom protiv pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti.

“U skladu sa Poslovnikom o radu, primijenjen je niz koraka od decembra 2010. godine, što je u februaru 2014. kulminiralo misijom na visokom nivou, kako bi se potvrdila zabrinutost Moneyvala vezana za  nepridržavanje Bosne i Hercegovine referentnim dokumentima”, naglašeno je iz Vijeća Evrope.

Zabrinuti bankari

Bankarski stručnjaci u Bosni i Hercegovini već su izrazili veliku zabrinutost zbog uvođenja ovih mjera.

“To znači više čekanja, dugotrajnije procedure i skuplje transakcije”, kazao je glavni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

Usvajanje novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kasnilo je mjesecima, jer su se iz Republike Srpske protivili prijedlogu da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dobije ovlasti kontrolirati sumnjive transakcije na teritoriju cijele države.

U RS-u su tvrdili kako se time oduzimaju ovlasti policiji tog entiteta.

Nakon višemjesečnog usuglašavanja, pronađeno je kompromisno rješenje, pa je Zastupnički dom Parlamenta BiH zakon usvojio 28. maja, no da bi on stupio na snagu, mora ga potvrditi i Dom naroda.

Sjednica tog doma zakazana je tek za 6. juni, a njegov predsjedavajući Dragan Čović nije odgovorio na zahtjeve da se zasjedanje održi ranije i tako spriječi uvođenje sankcija što ih je najavio Moneyval.

Sam Čović se nije očitovao zbog čega nije zakazao sjednicu Doma naroda do 1. juna, a iz HDZ-a BiH, kojemu je predsjednik, naveli su tek kako je on službeno odsutan iz zemlje zbog ranije preuzetih obaveza.

Na tzv. sivoj listi FATF-a se nalaze Sirija, Etiopija i Jemen, dok su na crnoj listi Iran i Sjeverna Koreja.

Izvor: Agencije