Dačić: Za sistem interesa, a ne ljubavi

Dačić je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet Srbije (Anadolija)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić danas je organizirao konferenciju za štampu kako bi predstavio buduće aktivnosti ministarstva na čijem je čelu.

Ističući da je cilj Ministarstva stabilan međunarodni položaj Srbije, Dačić je naveo da su prioriteti članstvo u Evropskoj uniji, dobri bilateralni odnosi sa velikim silama u svijetu, sa tradicionalnim prijateljima, kao što su Kina i Rusija, stabilnost i mir u regiji i ekonomska diplomatija, tj. privlačenje stranih investicija, prenosi Anadolija.

Dačić je naveo da je potrebno učvrstiti odnose u regiji, prevazići “neke stare probleme” i izgraditi “sistem uzajamnih interesa, a ne međusobne ljubavi”.

“Kako je izgledala ta ljubav i zaklinjanje mogli smo videti prilikom raspada Jugoslavije. Ovde treba tražiti zajedničke interese. Ne treba muka da nas natera da tražimo zajedničke interese”, istakao je Dačić.

“Uostalom, svi mi ovde imamo slične probleme i ako bismo mogli da utvrdimo zajedničke stavove, bili bismo jači i u odnosu na neke druge centre moći”, dodao je.

Najava novih aktivnosti

Najavio je i aktivnosti u sljedećih mjesec dana. Između ostalog, rekao je da će razgovarati u Beču sa Sebastijanom Kurzom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom o pomoći Austrije za saniranje posljedica poplava, najavio prisustvo na Kongresu zemalja jugoistočne Evrope u Bukureštu, a najavio je i dolazak ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

Kao jednu od bitnijih posjeta Srbiji u ovom mjesecu, Dačić je izdvojio dolazak turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, koji je planiran za 10. juni.

“Posle raznih problema i šumova u našim odnosima, ova poseta je značajna da se vratimo normalnoj komunikaciji i boljem međusobnom razumevanju naše dve države, što će sigurno imati uticaj i na odnose u čitavom regionu”, rekao je i naveo da je ministar Davutoglu najavio da tom prilikom želi razgovarati i o pomoći koju će Turska pružiti Srbiji i Bosni i Hercegovini u prevazilaženju posljedica poplava.

Ivica Dačić je istakao da je Srbiji potreban novi zakon o vanjskim poslovima, kao i da bi hitno trebalo imenovati ambasadore u deset zemalja, u kojima su trenutno ambasade Srbije prazne, a to su, između ostalih, Hrvatska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije