Linić: O svemu ću nakon Europskih izbora

Danas smijenjeni hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je kako prihvaća odluku predsjednika Vlade Zorana Milanovića o svojoj smjeni te najavio da će o svemu opširnije govoriti nakon izbora za Europski parlament, koji se održavaju 25. svibnja.

“To je njegova odluka i ja je prihvaćam, ali isto tako želim reći i poručiti svojoj stranci, s obzirom da sam preko 20 godina član te stranke i da sam puno dao u njezino stvaranje, kako želim da uspije na izborima za Europski parlament. To znači da ne želim davati nikakve komentare do završetka izbora”, rekao je Linić.

“Prema tome”, dodao je, “sve što mislim o odnosima s premijerom i razlozima [razrješenja] reći ću nakon 25. svibnja, jer želim uspjeh svom SDP-u i koalicijskim partnerima”, prenosi Hina.


Milanović smijenio Linića

Linić: Ministarstvo finansija najbolje ministarstvo

Naglasio je da je sve u predstečajnoj nagodbi Spačve učinjeno sukladno zakonu te da ta tvrtka danas redovito posluje i plaća obveze, te zapošljava 600 radnika.

Linić dodaje da Spačva redovito uplaćuje prihode u državni proračun te je od 15. svibnja prošle do 30. travnja ove godine uplatila više od 12 milijuna kuna (milijun i 580.000 eura), a s dugom i redovitim porezima 18,96 milijuna kuna (2 i pol milijuna kuna).

Poručio je da rezultat predstečajne nagodbe nije samo spašenih 600 radnih mjesta, već punjenje proračuna.

Na kraju, Linić je zahvalio suradnicima u Ministarstvu financija te ocijenio da su oni zaslužni za to da je Ministarstvo financija najbolje ministarstvo s najviše uspjeha u Vladi.

Zahvalio se i kolegama ministrima, rekavši kako smatra da su u dvije i pol godine u teškim uvjetima, ipak, postigli određene rezultate te ocijenio da je s njima bilo zadovoljstvo raditi.

Zaželio Lalovcu puno uspjeha

Zahvalio se i novinarima, a nasljedniku Borisu Lalovcu zaželio puno uspjeha. Poželio mu je da uporabi znanje kako bi učinio sve da “život u Hrvatskoj bude malo lakši”.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović smijenio je ministra financija Slavka Linića.

Milanović je odluku priopćio na izvanrednoj konferenciji za novinare, koja je održana nakon razgovora s Linićem u zgradi Vlade.

Hrvatski premijer je kazao: “Linić je došao kod mene u Vladu. Rekao sam mu da više ne uživa moje povjerenje i zato ne vidim mogućnost naše suradnje.”

“Za njegova zamjenika ću predložiti čovjeka koji je upućen u sve, mladog stručnjaka Borisa Lalovca”, dodao je Milanović.

Biografija Borisa Lalovca

Boris Lalovac, kojeg premijer Zoran Milanović predlaže za novog ministra financija, dosad je bio zamjenik ministra Slavka Linića.

Rođen je 1976. godine u Splitu, a diplomirao je 2000. godine na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Magistrirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2006. godine.

Na otvorenu političku scenu stupio je krajem 2011. godine, kao zamjenik ministra financija, nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima.

Govori dva strana jezika, engleski i talijanski, koautor je knjige Poduzetnička ekonomija, a kao član Savjeta SDP-a radio je i na ekonomskom programu te stranke.

“Ovdje se radi o političkoj odgovornosti. Ovako se ne može raditi, povjerenja mora biti, a ono je ozbiljno narušeno. Zahvaljujem Liniću na suradnji. Izbori su bitni, ali čiste ruke su bitnije”, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Afera Spačve

Prema dokumentima koje je objavio zagrebački Jutarnji list, Linić je osobno potpisao odluku kojom se kupovinom oranice briše milijunski dug Darija Puljiza, bivšeg vlasnika nekada moćnoga vinkovačkog drvnog diva – Spačve.

Premijer Milanović je od ministra tražio i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i po milijuna.

Ministar Linić tvrdi da u tom poslu nije bilo nezakonitosti, a za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta optužuje donedavnu direktoricu Porezne uprave Nadu Čavlović-Smiljanec.

Odbio je komentirati i odnose u Vladi i stranci. Poručio je kako ne želi prepucavanjem u medijima ugroziti izglede SDP na europskim izborima.

Karamarko: Vlada je u procesu raspadanja

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smjenu ministra financija Slavka Linića nazvao je vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera Zorana Milanovića i Linića, koji, poručio je, dokazuje neozbiljnost Vlade koja je u procesu raspadanja.

“To dokazuje da je ova vlada neozbiljna i nije dorasla važnosti ovog trenutka”, izjavio je Karamarko u Središnjici HDZ-a.

Pozvao je Vladu da se, u vrijeme koje joj je ostalo do kraja mandata, uozbilji i ne radi još veću štetu građanima nego što je činila do sada. “Sve se to događa preko standarda hrvatskih građana, što nije dobro”, poručio je.

Osvrćući se na izvješće Europske komisije da će hrvatski građani i u 2015. živjeti lošije, gubit će se radna mjesta, a standard smanjivati, Karamarko je rekao da si je Vlada dopustila luksuz međusobnog obračunavanja preko leđa građana, jer se, umjesto bavljenja svojim poslom, bavi unutarstranačkim i interstranačkim obračunima.

“Vlada je u jednom procesu raspadanja”, naglasio je Karamarko, napominjući kako je u dosadašnjem mandatu Vlade promijenjeno šest ministara koji su otišli zbog afera.

‘Najbolje da kolektivno odu’

“To je Vlada koja proizvodi afere i po sistemu ‘držite lopova’ stalno upire prstom u HDZ”, kazao je i dodao kako je HDZ prošao svoju katarzu te je vrijeme da to počnu i druge stranke.

Neprihvatljivim javnim izričajem nazvao je izjavu premijera Zorana Milanovića kako je u HDZ-u puno nepoštenih ljudi i varalica. “Ako termin ‘varalica’ analiziramo, vidjet ćemo da su najveće varalice u sadašnjoj Vladi i Kukuriku koaliciji, jer su ljudima ponudili Plan 21, na prijevaru došli na vlast i prevarili narod”, naglasio je.

Ističući da trećina hrvatskih kućanstava spada u sirotinju, a 15 posto u kategoriju bijede, vladajuće je optužio da i dalje varaju narod.

Na pitanje tko se s kim u SDP-u obračunava, Karamarko je rekao kako bi bilo dobro da svi skupa “kolektivno odu”.

Šesti ministar koji je napustio Vladu

Bivši ministar financija Slavko Linić šesti je ministar koji je napustio Vladu Zorana Milanovića otkad ju je prije dvije i pol godine potvrdio Hrvatski sabor, ali je prvi kojeg je smijenio premijer, za razliku od ostalih koji su sami podnijeli ostavke ili otišli na druge dužnosti.


Davor Gjenero o smjeni Linića

U travnju 2012. ostavku na dužnost podnio je tadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina, koji je taj potez obrazložio narušenim zdravljem. U lipnju iste godine ostavku je podnijela i ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, koja je u pismu premijeru tada navela da ostavku podnosi jer je nepromišljenim e-mailom predsjedniku Uprave HŽ Holdinga nanijela političku štetu Vladi, podsjeća agencija Hina.

Sredinom studenog iste godine ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva podnio je i Radimir Čačić, nakon što ga je Županijski sud u Kapošvaru osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće 2010. u Mađarskoj, u kojoj su poginule dvije osobe.

Veljko Ostojić, čiju je ostavku na mjesto ministra turizma premijer prihvatio 9. ožujka 2013., izjavio je da je ostavku podnio pod pritiskom izazvanim neutemeljenim optužbama te hajkom velikih razmjera, što mu onemogućava da dužnost obavlja na profesionalnoj razini.

Njegova ostavka uslijedila je nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije porasla 25 puta, a u čiju je kupnju, urbanizaciju i prodaju uključen ministar Ostojić.

Dužnosti potpredsjednika Vlade razriješen je i Neven Mimica zbog odlaska na dužnost u Europskoj komisiji.

Izvor: Agencije