Fule: Integracija Kosova zavisi od reformi

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule počeo je danas u Mitrovici sastanak sa gradonačelnicima opština sa srpskom većinom sa sjevera Kosova.

Razgovara se, kako je ranije rečeno iz Kancelarije EU-a na Kosovu, o nastavku dijaloga između Prištine i Beograda i što efikasnijem korištenju fondova EU-a za ekonomski i socijalni razvoj sjevera Kosova.

Fule je, kako javlja Tanjugov dopisnik, na sastanak stigao nešto prije 13:30, a prije njega u kuću EU-a u Mitrovici ušli su gradonačelnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Sastanku prisustvuju i specijalni predstavnik EU-a na Kosovu Samuel Žbogar i član Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić.

‘Dobar korak ka EU-u’

Fule u Mitrovicu dolazi nakon posjete Prištini, gdje je razgovarao sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjaga i premijerom Hashimom Thacijem.          

Komesar za proširenje EU-a prisustvovao je sastanku Nacionalnog vijeća za evropske integracije, na kome je pohvalio politički spektar Kosova na donošenju odluke o produženju mandata EULEX-a i formiranju specijalnog suda za Kosovo. Po njegovim riječima, to je jako dobar korak ka EU-u, prenosi agencija Anadolija.

Fule je pozitivno ocijenio uspješan završetak pregovora o Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova i EU-a. On je izjavio da očekuje pravedne i demokratske izbore.

Apelirao je i na budućeg pobjednika na općim izborima da nastavi podržavati dijalog Kosova i Srbije, kao i rad EULEX-a.

Očekivanja kosovskih lidera

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je na sastanku Vijeća izjavila da je završetak pregovora o SSP-u osnova za dalje evropske integracije Kosova.

Ona je tražila intenziviranje angažovanja za liberalizaciju viza za kosovske građane, ocijenivši da građani Kosova nikog ne ugrožavaju i da žele biti ravnopravni sa građanima drugih država u regiji.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi iznio je rezime rada Skupštine u okviru evropske agende Kosova. On je kazao da je Skupština usvojila određen broj strateških dokumenata, koji podržavaju implementaciju političkih ciljeva u pravcu evropskih integracija, kao i zakone proizašle iz preporuka Izvještaja o napretku Evropske komisije.

Premijer Kosova Hashim Thaci, ali i ostali politički lideri, od evropskog komesara su tražili liberalizaciju viza za građane Kosova.

Komesar za proširenje EU-a Štefan Fule se jutros po dolasku u Prištinu sastao sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjaga.

Evropski komesar je prije Kosova posjetio Srbiju, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje.

Izvor: Agencije