Srbija će uskoro imati 18 otvorenih poglavlja

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da do kraja grčkog predsjedavanja Evropskom unijom bude završen ili u toku proces skrininga za 18 poglavlja, što predstavlja izuzetan rezultat i odraz velikog napora zvaničnog Beograda.

Na konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu istakao je da taj proces nije stao ni tokom izbornog procesa u Srbiji.

Kako je rekao, do sada je završen skrining za sedam poglavlja, a za još sedam je u toku.

“Uvjerio sam premijera da će do isteka grčkog predsjedavanja EU-om biti otvorena još četiri, što znači ukupno 18 njih”, kazao je Fule.

Prema njegovim riječima, dalji proces pregovora bit će baziran na tri stuba: prvi čine Poglavlja 23 i 24 – vladavina prava, borba protiv korupcije, osnovna ljudska prava i sigurnost.

“Očekujem da do kraja grčkog predsjedavanja Srbija iznese Akcioni plan za ta poglavlja, kako bi potom uslijedio skrining. Očekujemo da ona budu otvorena početkom 2015. godine”, rekao je.

Prioritet ekonomske reforme

Drugi stub tiče se ekonomskog upravljanja, što predstavlja novi pristup EU-a – da se sada u toku procesa pregovora ojača konkurentnost privrede Srbije, kako bi građani osjetili koristi i prije ulaska u Uniju.

Treći stub se odnosi na dalji tok normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

“Naši razgovori su pokazali punu kompatibilnost u pristupu. Najvažnije je najprije se pozabaviti ekonomskim reformama, i to ne samo pitanjima koja će imati dugoročan utjecaj na život građana već i na ona koja će imati kratkoročan efekat”, naglasio je Fule.

“Premijer i ja dijelimo isti cilj”, naglasio je, dodavši da je taj cilj da se omogući građanima da osjete koristi EU-a već sada, u toku procesa pregovora.

Kako je dodao, u Beograd je došao s jasnom porukom – da postoje velika očekivanja da nove vlasti nastave s novim poglavljem – evropskim – koje je početo.

“Tokom ranijih posjeta razgovarali smo o planovima, idejama, uvjetima… a sada o konkretnim poglavljima i kako ih otvarati”, rekao je visoki evropski zvaničnik.

Ne obećavati nemoguće

Vučić je komesaru za proširenje iznio plan Srbije za napredovanje ka EU-u i zahvalio mu se na razumijevanju i želji da pomogne.

Na konferenciji za novinare nakon razgovora s njim rekao je da je izuzetno važno da što hitnije budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU-om, jer su ona važna na putu ostvarenja pravne države i vladavine prava.

“Izneo sam Fuleu plan Srbije da mi naš posao završimo najbrže, a naravno da će sve ostalo zavisiti od država članica. Srbija ne obećava nemoguće stvari, ali Fule zna da smo ono što smo obećali i uradili”, kazao je Vučić, dodajući da “ćemo i ovog puta taj posao završiti kako bi naši građani bili dio Evrope”.

Najavio je u naredna dva mjeseca velike događaje u Beogradu i regiji te poručio da će Srbija kroz važne ekonomske zakone i reforme popraviti poslovni ambijent.

“Tako će mnogo više i domaćih i stranih investitora želeti da ulaže i našu zemlju. Radićemo na većem zapošljavanju ljudi, posebno u privatnom sektoru, i tu slede mnoge reforme”, najavio je Vučić, dodajući da će se mnogo toga još morati naučiti od prijatelja iz EU-a i zahvalivši Fuleu za njegovu posvećenost putu Srbije ka Uniji.

“Mi u Srbiji jesmo zahvalni Fuleu što je uvek imao razumevanja i snage i želje da Srbiji pomogne. Hvala što ste došli u Srbiju, želim da se osećate kao kod svoje kuće”, rekao je Vučić.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za vanjsku politiku i sigurnost i ministar inozemnih poslova Ivica Dačić razgovarao je s Fuleom o dinamici i daljim koracima u procesu eurointegracija Srbije.

Jača regionalna saradnja

Na sastanku je istaknuta spremnost Srbije za naredna poglavlja pregovora, kao i njen strateški cilj – punopravno članstvo u EU, saopćilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zvaničnici su, također, naglasili važnost učvršćivanja regionalne političke saradnje.

Dačić i File sastat će se i na predstojećem sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Solunu, koji se održava povodom desetogodišnjice Solunske agende, dodaje se u saopćenju.

Fule je doputovao u ponedjeljak ujutro u Beograd, gdje je razgovarao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem te ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, kao i s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i šefovima zastupničkih grupa.

Nakon sastanka s Nikolićem, Fule je rekao da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta – ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa s Prištinom.

“Evropske integracije Srbije su 2004. godine izgledale kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvjesnost. Uvjeren sam da Srbija ima sposobnost tu mogućnost učiniti stvarnošću”, naglasio je Fule.

Velika očekivanja od nove Vlade

Ukazujući da je to ključno vrijeme odnosa Srbije i EU-a i važno poglavlje savremene historije Srbije, evropski komesar je naglasio da je Srbija ostvarila impresivan napredak na putu ka Uniji, kao i da je ohrabrujuće vidjeti da su građani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredijeljene za EU.

Nikolić je istakao da je Fule čovjek koji je za vrijeme svog mandata izmijenio sliku o Srbiji i da je sve vrijeme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica Unije i da i druge povuče za sobom.

“Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je Nikolić.

Fule je u Beograd došao samo nekoliko dana poslije boravka u Beogradu visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja je državnom vrhu, dan poslije formiranja nove Vlade, prenijela podršku Brisela evropskom putu Srbije i predstojećim reformama.

Pred posjetu Beogradu evropski komesar je rekao da njegov dolazak označava “naša visoka očekivanja od nove Vlade”.

Istakao je kako se očekuje stvaran napredak u provođenju političkog dogovora Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i Kosovo, shodno svojim pozicijama, napredovali u procesu pridruživanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije